Door het coronavirus koken we vaker thuis. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) vraagt dat we de hygiëneregels rond het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel nauwgezet respecteren. "Het is niet het moment om een voedselvergiftiging op te lopen."

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) doet de oproep na heel wat telefoontjes en vragen van consumenten over de beste manier om voeding te bewaren of wat allemaal mogelijk is met restjes.

"Veel mensen hebben hun voorraadkast fors aangevuld, gaan bijvoorbeeld nog maar één keer in de week winkelen, maar dan in het groot. Waarna sommigen hun ijskast helemaal volstoppen. Dat is in feite geen goed idee", legt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte uit. Daarnaast koken we door de lockdown ook veel meer thuis dan anders en niet iedereen is dat gewoon.

Extra zieken als gevolg van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging kunnen dokters en ziekenhuizen in deze coronatijden echt wel missen. Daarom verspreidt het Voedselagentschap een resem nuttige tips over het bewaren van voedsel, over de beste manier om de koelkast te vullen en over veilig winkelen.

Zo raadt het FAVV uitdrukkelijk aan om niet alleen voor én na het supermarktbezoek, maar ook nog eens na het wegzetten van de boodschappen in de keukenkasten je handen uitvoerig te wassen. Met water en zeep, want "louter ontsmettende alcoholgel gebruiken, is niet voldoend".

Je koelkast na een supermarktbezoek propvol steken, wordt afgeraden. "Voor een goede werking moet de lucht binnenin goed kunnen circuleren." Er wordt ook aangeraden na elk supermarktbezoek de koelkast te ordenen, door "oudere producten vooraan te zetten".

Zo weet je beter wat er nog allemaal in je frigo zit en blijven er geen producten liggen waarvan de houdbaarheidsdatum allang is overschreden.

Handen wassen

In deze coronatijden beklemtoont het FAVV nogmaals dat je ook tijdens het koken je handen geregeld moet wassen met water en zeep. Bijvoorbeeld zowel voor als na het bereiden van rauwe voedingsmiddelen zoals vlees of groenten. Maar ook nadat je iets in de vuilnisbak gooide.

De voedselexperts dringen er met klem op aan geen geopende conservenblikken in de koelkast te bewaren. "Daardoor kunnen giftige stoffen ontstaan." Wat je dan wel moet doen?

"De inhoud van het blik overgieten in een afsluitbaar doosje." Restjes van maaltijden bewaren in de koelkast? Dat mag. "Maar doe dat ten laatste twee uur na de maaltijd."

Er wordt dezer dagen ook heel veel voedsel ingevroren. "Ook daar kunnen we niet genoeg beklemtonen: het ontdooien gebeurt in de koelkast of in de microgolf, maar niet door het voedsel enkele uren op het aanrecht te laten staan."

De volledige lijst met tips vindt u op www.favv.be.

Foto Nnieuws archief.