Aan de editie 2017 van de Olense Kartoenale namen 336 cartoonisten uit 54 landen deel. Samen stuurden ze liefst 1.057 tekeningen voor beoordeling door.

Deze 29e editie van de Olense Kartoenale daagde cartoonisten van over de hele wereld uit om het thema 'landbouw' zo origineel mogelijk in beeld te brengen. Het thema van Amnesty International was dit jaar 'mensenrechten', een thema waar ook cartoonisten mee geconfronteerd worden.

Een bomvolle raadzaal van het gemeentehuis was getuige van de opvallend knappe selectie inzendingen. Schepenen Riet Smits, cultuur (O1), en Ellen Deswert, toerisme (CD&V), spraken hun waardering uit over de kwaliteit van de werken. Met een pluim voor organisator en protagonist van de Olense Kartoenale Cois Veldeman.

De hoofdprijs ging dit jaar naar Negin Naghiyeh uit Iran. De 2e prijs was voor de Indonesiër Anon Anindito. De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door Marco D'Agostino uit Italië. Deze Italiaan had de intentie om de prijsuitreiking bij te wonen maar heeft wegens onvoorziene omstandigheden toch forfait moeten geven. Ook de jeugdwinnares Rojina Fetanat uit Iran was van plan om samen met haar vader af te reizen naar Olen. Helaas verkregen zij hiervoor geen (tijdig) visum.

Maelys Hendrickx uit Aalst (foto)  kwam haar prijs wel persoonlijk in ontvangst nemen tijdens de prijsuitreiking. Haar tekentalent heeft ze wellicht geërfd van haar vader die al jaren trouw deelneemt aan de Olense Kartoenale.

Winnaars volwassenencategorie:

1e prijs 'de tinnen pot': Negin Naghiyeh (Iran)
2e prijs 'de koperen pot': Anon Anindito (Indonesië)
3e prijs 'de aarden pot': Konstantin Kazanchev (Oekraïne)
4e prijs 'de inktpot ': Musa Gumus (Turkije)
prijs van stad Bialogard: Jacek Lanckoronski (Polen)
prijs Amnesty International: Marco D'Agostino (Italië)

Winnaars jeugdcategorie:

1e prijs: Rojina Fetanat (Iran)
2e prijs: Lara Maylen Scidone (Italië)
3e prijs: Maelys Hendrickx (België)
4e prijs: Nina Khmelyova (Rusland)

Tentoonstelling en catalogus

De tentoonstelling van de Olense Kartoenale is nog tot en met 31 december te bekijken in de raadzaal tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. De winnende cartoons en vele andere inzendingen zijn ook gebundeld in een prachtige kleurencatalogus.

Dit verzamelalbum is te koop voor 12 euro aan het onthaal van het gemeentehuis en bij Vrije Tijd in het sociaal huis.

Volgend jaar is de Olense Kartoenale aan de 30e uitgave toe. 'Veiligheid op het werk' is dan het thema.

Foto's Johan Temmerman / Silvain Van Reusel / NNieuws.