U bent hier

Frans Depeuter schreef sprankelende 'Heerke De Laet, een hond in het kegelspel'

Kasterlee | Kempen regio
09.10.2019 - 22.34u
Door: Mark Jaspers

Lang geleden dat de Heemkundige Kring Kasterlee nog eens aan de wieg stond van de uitgave van een heus boek. Eindelijk is het zover. Op 19 oktober lanceren we, samen met auteur Frans Depeuter, zijn boek over Jan De Laet uit Lichtaart.

Jan De Laet (Mechelen 3 mei 1885 – Turnhout 5 februari 1954) zette in de jaren '20 van vorige eeuw Lichtaart op zijn kop. Deze zonderling was naast de notaris en de dokter de enige Lichtaartenaar met een universitair diploma. Hij was Doctor in de Klassieke Letterkunde en in de Wijsbegeerte.

Op 5 mei 1920 arriveerde Heerke De Laet in Lichtaart. Al snel kwam hij in botsing met de plaatselijke politieke mandatarissen, de dokter en de notaris. In vurige, brutale pamfletten trok hij van leer tegen de dorpspolitiek. Heerke koos resoluut voor de kleine man.

Zijn venijnige pamfletten brachten hem geregeld voor de rechter en meer dan eens werd hij veroordeeld. Jan De Laet raakte door zijn drieste levenswandel aan lager wal en in 1929 werd zijn woning in beslag genomen. Hij verhuisde naar Turnhout in 1929. En zo eindigde voor Lichtaart een verward decennium waarin inwoners met getrokken messen tegenover mekaar stonden.

Tot op heden werd Jan De Laet in de vergeethoek gezet en sommige Lichtaartenaren willen hem daar liever houden...ook nu nog.

Bijna een eeuw na deze controversiële periode achtte schrijver Frans Depeuter de tijd rijp voor een boek over deze Don Quichote. In 2017 leek het boek klaar voor lancering, maar Depeuter nam zijn tijd voor een verbeterde versie.

Frans, afkomstig van Lichtaart, was zo verstandig lang geleden al op zoek te gaan naar getuigen uit Lichtaart die de tijd van De Laet nog meemaakten. Uren gesprek bewaart Frans op cassettes. Onze kring bezit een uitgebreid archief over Jan De Laet en zijn Lichtaartse tijd.

De gesprekken en de bronnen uit ons archief gaven Frans meer dan voldoende stof voor een boek. Bovendien schetst Depeuter heel boeiend de woelige jaren '20 in een breder maatschappelijk kader.

Het boek bevat een massa illustraties: foto's, persartikels, pamfletten..., zodat je je als lezer een prima voorstelling kan maken van de vurige strijd die De Laet leverde in Lichtaart, de strijd van een duivel in een wijwatervat. Want, niet alleen de wereldlijke overheid moest het ontgelden, ook de kerk en de plaatselijke pastoor kregen er van langs in striemende aanklachten van Heerke.

Op 19 oktober maken we kennis met het boek, een kanjer van meer dan 200 bladzijden op A4-formaat. We zijn Frans dankbaar voor al de uren, dagen, weken die hij in deze publicatie stak.

Ook voor het feit dat hij streeft naar neutraliteit in zijn boek. Hij noemt een kat een kat, maar gaat genuanceerd te werk. Eindelijk wordt één van de meest kleurrijke Lichtaartse figuren én één van de turbulentste periodes uit Lichtaart te boek gesteld. Want, tot op heden was De Laet een opmerkelijke afwezige in alles wat over Lichtaart geschreven werd.'

Hoe kan je het boek bekomen?

Wie het boek koopt tot de datum van publicatie (19 oktober), betaalt een spotprijs: 12 euro. Vanaf 20 oktober is de verkoopprijs 15 euro.

Wees er dus snel bij en stort 12 euro op rekeningnummer BE47 4048 0451 1180 van Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen 2460 Kasterlee. Vermeld bij je betaling duidelijk Jan De Laet en je naam.

Bestelde boeken kunnen vanaf 21 oktober afgehaald worden in de bibliotheek van Lichtaart tijdens deze openingsuren:

maandag van 17 tot 20 uur

dinsdag van 8.30 tot 11 uur
woensdag van 8.30 tot 11 uur en van 17 tot 20 uur
donderdag van 8.30 tot 11 uur
zaterdag van 9 tot 12 uur .

Wie het boek vanaf 21 oktober wil aankopen, kan hiervoor ook terecht in de bibliotheek van Lichtaart.

Voor meer info over het boek kan je terecht bij Herman van Gorp, voorzitter van de kring: 014 85 07 68 - hermanvangorp@pandora.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto