In de maand mei is er in de gevangenissen van Turnhout, Wortel, Hoogstraten en Merksplas duchtig gequizd. Gedetineerden en burgers uit de vrije samenleving kwamen samen in de gevangenis om te quizzen voor het goede doel.

Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door CAW De Kempen vzw, waarbij het project Retoer al enkele jaren een vaste waarde is in de gevangenis. Het hoofddoel van dit project is verbinding maken tussen gevangenis en maatschappij; twee werelden die letterlijk van elkaar gescheiden zijn.

Het bijzondere aan deze quiz was dat de verschillende ploegen uit zowel gedetineerden als burgers bestonden. De ontmoeting was minstens even belangrijk als de kennis.

Participatie van de gedetineerden stond centraal. Ze hebben dan ook bijgedragen aan de totstandkoming van de vragen, ze zorgen voor hapjes en drankjes en staken zelf de presentatie in elkaar.

De eerste minuten aan de quiztafels waren misschien een beetje onwennig. Al snel werd het ijs gebroken en bleken de deelnemers elkaar nodig te hebben om de vragen op te lossen. De eerste ronde bestond er in om per tafel een plaatselijk goed doel uit te kiezen. Want in deze quiz ging er niemand naar huis met een prijs, maar werden de inkomsten verdeeld over de zelf uitgekozen goede doelen.

Er waren rekenvragen, vragen over het leven in de gevangenis... Voldoende om nog urenlang in gesprek te gaan. Het was dan ook een opmerking van de deelnemers dat de tijd veel te kort was en dat de quiz net stopte op het moment dat de deelnemers elkaar wat begonnen te kennen.

De goede doelen die het ingezamelde geld zullen ontvangen zijn Widar, Het vondertje, Woonhuis Hoogmark en t' Antwoord.