U bent hier

Geelse vernieuwende aanpak in verslavingszorg maakt indruk: Ziekenhuis Geel wordt tweede in de Niaz-jaarprijs

Geel
24.06.2020 - 23.07u
Door: Mark Jaspers

Op 23 juni werd de Niaz-jaarprijs uitgereikt. Ziekenhuis Geel behaalde een knappe tweede plaats met het project 'Verslavingszorg: ervaringsdrager aan bed van de patiënt in een algemeen ziekenhuis'.

In totaal namen 47 Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen deel aan de voorrondes en werden er meer dan 25.000 stemmen uitgebracht.

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) vroeg aan de aangesloten zorginstellingen hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2020. Thema dit jaar was 'Persoonsgerichte Zorg', waarbij de patiënt een actieve rol heeft.

De Geelse vernieuwende aanpak in verslavingszorg maakte indruk en werd knap tweede, na een project van een Amsterdams ziekenhuis.

Nood aan zorg op maat

Verslavingszorg is geen kerntaak voor een algemeen ziekenhuis. Nochtans zijn spoedgevallenopnames omwille van middelenmisbruik dagelijkse kost. De zorg voor deze patiënten kwam niet tegemoet aan hun noden.

Mede door de lange wachtlijsten in de verslavingshulpverlening werden patiënten ontslagen zonder aansluitende opvolging. Dankzij dit project coachen psychologen en ervaringsdeskundigen deze patiënten op het juiste pad.

Krachten bundelen

Het Geelse project werd opgestart in 2018. Professionele hulpverleners van Ziekenhuis Geel, Sociaal Huis Geel, huisartsen en vrijwillige ervaringsdragers slaan de handen in elkaar om de problematiek van alcoholverslaving efficiënter aan te pakken.

Samen proberen ze om mensen met problematisch drankgebruik, verslaving of vragen rond dit thema beter, gerichter, completer en intensiever te ondersteunen.

Met ondersteuning van de drughulpverlener en een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis kunnen vrijwilligers snel en laagdrempelig vanuit hun eigen ervaring mensen een luisterend oor bieden en moed inpraten wanneer ze het nodig hebben.

De drie Kempense ziekenhuizen die deel uitmaken van Ziekenhuisnetwerk Kempen, nemen deze werking over zodat ook zij patiënten op deze manier kunnen helpen.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto