U bent hier

Gemeenschapshuis Den Donk blaast gehucht nieuw leven in

Mol
28.09.2020 - 15.07u
Door: Mark Jaspers

Vrijdag 25 september opende vzw Den Donk in de voormalige dorpskerk het nieuwe gemeenschapshuis. De opening vormt voor Donk een prachtig eindpunt van een lange voorbereidingstijd en meer dan een jaar verbouwingen.

Daarnaast betekent de opening ook een nieuw begin. De pas opgerichte Den Donk vzw zal niet alleen het gemeenschapshuis uitbaten. Met verschillende initiatieven en projecten wil deze vereniging van Donkse enthousiastelingen het gemeenschapsleven in 'hun' gehucht ook extra zuurstof geven.

Door het verdwijnen van de school en de kerk in Donk miste het gehucht een 'thuisgevoel'. Daarom sloegen inwoners en het gemeentebestuur de handen in elkaar om het gehucht weer nieuw leven in te blazen.

De voormalige parochiekerk in Donk krijgt dankzij de verbouwing naar een gemeenschapshuis een nieuwe toekomst. Het gemeenschapshuis vormt vanaf nu de thuisbasis voor alle Donkse verenigingen, zowel voor hun reguliere activiteiten als voor uitzonderlijke events.

Daarnaast staat deze prachtige infrastructuur ook open voor alle nieuwe sociale en culturele initiatieven. Op dat vlak lopen de eerste vragen al binnen. Ook particuliere of commerciële feesten kunnen perfect. Deze inkomsten houden de huur- en gebruikstarieven laag voor de Donkse verenigingen.

Infrastructuur

Het gemeenschapshuis beschikt zowel over een grote polyvalente (feest)zaal voor maximum 200 personen als een kleinere vergaderruimte voor maximaal 30 personen. Beide ruimtes bieden enorm veel mogelijkheden:

- Het geeft lokale Donkse verenigingen een uitvalsbasis en nieuwe kansen.

- Het biedt inwoners opnieuw een ontmoetingsplaats. Een plek om te feesten, dansen, vergaderen, samen te komen.

- Het biedt ruimte voor éénmalige initiatieven.

- Het geeft mogelijkheden om gezinnen en inwoners te ondersteunen met bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, taalpunten,...

Nieuwe vzw

Het beheer van het nieuwe gemeenschapshuis ligt in handen van de pas opgerichte vzw Den Donk. Op de stichtingsvergadering daagden meer dan 20 personen op. Zowel jongere als oudere inwoners van Donk willen zich ten volle engageren.

Naast de uitbating van de zaal zal de vzw ook eigen initiatieven en projecten ontwikkelen om het gemeenschapsleven in Donk te bevorderen. In nauwe samenwerking blijft ook de gemeentelijke dienst samenlevingsopbouw zich actief inzetten om de juiste dynamiek te creëren in het gehucht.

Verdere uitbouw gemeenschapshuis

Het gemeentebestuur zorgde ervoor dat het vroegere kerkgebouw op vlak van infrastructuur helemaal in orde was. De initiatiefnemers realiseerden de verbouwingen met steun van heel wat inwoners en lokale vakmensen.

Daarnaast bekijken we samen hoe we de komende jaren de omgeving voor het gemeenschapshuis kunnen inrichten tot een gezellig dorpsplein. De Provincie Antwerpen steunt het volledige verhaal als innoverend project in het kader van plattelandsontwikkeling. Mede dankzij deze middelen was het mogelijk om de verbouwingen te realiseren.

Einde oude parochiezaal

De opening van het nieuwe gemeenschapshuis betekent meteen ook het definitieve einde voor de nabijgelegen oude parochiezaal. Sinds het uitbreken van de coronacrisis werd deze in de praktijk al niet meer gebruikt.

De opening van het nieuwe gemeenschapshuis maakt de weg vrij voor de Molse Bouwmaatschappij. Als nieuwe eigenaar van deze site kunnen zij nu de plannen voor de realisatie van sociale huisvesting verder realiseren.

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto