De begraafplaats aan het Kerkplein in Lille kampt met een nijpend plaatsgebrek. De gemeente denkt eraan om volgend jaar alle graven van 1984 en ouder verdwijnen. In totaal gaat het om 192 graven.

De gemeente wil voorkomen dat er graven verplicht weg moeten. Daarom overweegt het bestuur om concessies in te voeren. Wie wenst dat het graf van zijn of haar naaste bewaard blijft, kan dan een concessie nemen voor een bepaalde periode. Op maandag 27 januari 2020 om 19 uur wil de gemeente de plannen met haar inwoners bespreken op een overlegmoment in het gemeentehuis.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): "Het urnenveld en het columbarium in dorp Lille moeten volgend jaar uitgebreid worden. Momenteel is er geen ruimte op de begraafplaats om dit te doen.

Enkele oude graven op de begraafplaats zijn ook slecht onderhouden of in de loop der jaren verzakt. Daarom denken we eraan de oudste graven te verwijderden. Op vraag van nabestaanden zijn er al heel wat versleten graven verwijderd. De graven die we volgend jaar willen verwijderen zijn meer dan 35 jaar oud.

We begrijpen maar al te goed dat sommige nabestaanden het graf van hun dierbare toch willen behouden. We plannen daarom de mogelijkheid aan te bieden om een concessie te nemen.

Zo moet er geen enkel graf verplicht verdwijnen. In het kinderpark willen we sowieso alle graven behouden ongeacht hoe oud de graven zijn. In overleg met de nabestaanden gaan we het park wel mooier maken. Ook de graven van de oud-strijders verdwijnen niet."

De gemeente wil de werken op de begraafplaats aan het Kerkplein in Lille starten in het voorjaar van 2021 zodat het urnenveld tijdig kan uitgebreid worden. Op de begraafplaatsen van Gierle, Wechelderzande en Poederlee zullen in de toekomst ook graven moeten verdwijnen. Daar zullen dezelfde afspraken gelden als in dorp Lille.

De gemeente wil van de gelegenheid gebruik maken om de begraafplaatsen te verfraaien. Op de vrijgekomen ruimte kunnen rustbanken en meer groen komen.

Overlegmoment

Maandag 27 januari 2020, 19 uur
Raadzaal gemeentehuis, Rechtestraat 44