U bent hier

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Kasterlee en Geel : 'Water blijft nog stijgen' - update

Geel | Kasterlee | Kempen regio | Neteland
16.07.2021 - 16.29u
Door: Herman Gezelle

Burgemeesters Vera Celis van Geel en Ward Kennes van Kasterlee hebben het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.  Het water van de Kleine Nete stijgt minder snel, maar het alarmpeil is bereikt. Echter ook goed nieuws : het KMI voorspelt droog weer de komende uren en dagen.

'Het waterpeil van de Kleine Nete wordt angstvallig in 't oog gehouden', zegt burgemeester Vera Celis van Geel.   'Heel de dag is er gewerkt om de dijken te versterken en zandzakjes te voorzien. Voorlopig stijgt het water minder hard, onze veiligheidsdiensten blijven paraat en grijpen onmiddellijk in als dat nodig is.'

'Omdat het waterpeil van de Kleine Nete ter hoogte van de Ark van Noë stijgt, worden preventief enkele straten die in het overstromingsgebied rond de Roerdompstraat liggen, afgesloten voor al het verkeer (dus ook voor voetgangers en fietsers)', meldt burgemeester Ward Kennes van Kasterlee.

Het gaat om volgende straten: Arkstraat - Schoorsebrug.

De brandweer, de technische dienst, de provincie en de VMM zijn ter plaatse om de situatie verder op te volgen. De gemeentelijke fase van het rampenplan is intussen ook afgekondigd.' 

Update 17.45u : Hoge waterstand Kleine Nete

Verschillende kleine beekjes in het grensgebied van Geel met Kasterlee staan heel hoog, waardoor het water van de Kleine Nete, Helleloop en Zuidzijloop momenteel stelselmatig aan het stijgen is.

De crisiscel komt opnieuw samen om 18 uur.

Ondertussen zijn er dankzij buurgemeenten Kasterlee, Herentals en hulpverleningszone Taxandria en brandweerzone Kempen 1.000 zandzakken ter beschikking om dammen te bouwen op kritische punten.

Ook landbouwers bieden hulp met zand. Preventief worden er ook voor de twee dichtstbijzijnde boerderijen zandzakken aangevoerd om de mensen, dieren en boerderij te beschermen.

Indien de waterstand blijft stijgen zullen de noodzakelijke maatregelen genomen worden om ook andere boerderijen te beschermen.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Geel en Kasterlee werd afgekondigd.

Geen recreatie

Op dit moment is ook de Ark van Noë preventief ontruimd. De gouverneur heeft beslist om alle vormen van recreatie op en in de Kleine Nete te verbieden voor het grondgebied Retie, Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Vorselaar en Grobbendonk.

Enkele straten afgesloten

Omdat het waterpeil van de Kleine Nete ter hoogte van de Ark van Noë stijgt, worden preventief enkele straten die in het overstromingsgebied rond de Roerdompstraat liggen afgesloten voor al het verkeer (dus ook voor voetgangers en fietsers).

Het gaat om volgende straten: Zeggendijk, Arkstraat en Schoorsebrug.

Foto's VC/WK/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto