“Gezond is het niet, het kost veel geld en je stinkt altijd.” (anonieme deelneemster Westerlo Stopt met Roken).   Na de succesvolle “Westerlo Weegt” actie van vorig jaar, waarbij 205 mensen in totaal 787.7 Kg gewicht verloren, richt de Gezondheidsraad met ondersteuning van Logo Kempen in het voorjaar van 2014 haar pijlen op de rokers onder ons. Die kunnen rekenen op de professionele begeleiding van tabakologe Els Bosch uit Retie om een halt toe te roepen aan de sigaret.

“Westerlo Stopt met Roken wil je niet dwingen om te stoppen met roken” zegt Els. “Je kan namelijk alleen maar stoppen als je het zelf echt wil. Je vrouw, man of kinderen kunnen wel een stimulans zijn, maar zij zijn zeker niet de belangrijkste motivator. Wij vragen om het een kans te geven want wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je ook echt stopt met roken!”

‘Westerlo Stopt met Roken’ wil geen methode opdringen. Je kan alleen of in groep een stop-poging ondernemen, je kan ondersteuning krijgen via sms of via mail naar een stop-datum werken... Via Facebook kan je support krijgen van mede-stoppers en je kan ook online je persoonlijke resultaten bijhouden en de algemene status van alle deelnemers bekijken.

Op de website www.westerlostoptmetroken.be kan je sinds begin november terecht voor je inschrijving. Op de kerstmarkt van 15 december waren we aanwezig om op alle vragen te antwoorden. Ook hier bleek de grootste hinderpaal de angst om opnieuw te mislukken. Als je weet dat de gemiddelde roker 5 tot 7 stoppogingen nodig heeft alvorens definitief gestopt te zijn, dan is angst volkomen overbodig. Meedoen is sowieso een succesverhaal.

De gemeente Westerlo draagt gezondheid hoog in het vaandel en door hun deelname kunnen de raadsleden meewerken aan hun gezondheid en tegelijkertijd een voorbeeld zijn voor alle rokende inwoners.

“De eigenlijke actie start officieel op dinsdag 14 januari om 20u in de Zoerla waarop iedereen die wil stoppen met roken van harte uitgenodigd is. Tijdens deze avond geven we alle mogelijke informatie rond stoppen met roken, zijn er workshops en leuke acties en kom je te weten op welke manier stoppen voor jou de beste is. Na de voorstelling kan je meteen inschrijven. “ vertelt An de Busser, voorzitster van de Gezondheidsraad.