Groene Kring Geel, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, organiseerde zondagnamiddag de nationale ploegwedstrijd. Onder het oog van een getrainde jury streden de landbouwers in deze unieke competitie voor de nationale kampioenstitel en een kwalificatie voor het Europees of wereldkampioenschap van volgend jaar. De deelnemers werden geselecteerd op basis van hun prestaties op de provinciale ploegwedstrijden eerder dit seizoen.

Het ploegen is een belangrijke grondbewerking in de bedrijfsvoering van landbouwbedrijven, maar daarnaast is het ook een echte landbouwsport. Er is immers correct afstelwerk en een hele dosis vakkennis nodig om tot een goed resultaat te komen. Er zijn tal van criteria waar het ploegwerk op beoordeeld kan worden. Een competitie kan dan ook niet ontbreken en het maakt het zowel voor leken als experts leuk om de wedstrijd te volgen. De nationale ploegwedstrijd werd dit jaar georganiseerd in de provincie Antwerpen door het plaatselijke gewest Geel op een terrein aan de Roerdompstraat in Geel.

Tom Van Laer, voorzitter Groene Kring Geel: "Ploegers uit alle Vlaamse provincies zakten af naar Geel om hun ploegkunsten te tonen. Een ploegwedstrijd is altijd een unieke ervaring, zowel voor de ploegers als voor de supporters. Ons gewest staat klaar om er een leuke dag van maken."

In de categorie 'rondgaand ploegen' was de overwinning voor Marnix Stockman voor Tom Smits.

foto: In de categorie wentelploegen ging de overwinning naar Bert Vanherck voor Niels Marien en Tor Broeckx/foto lene cillen/Groene Kring/Nnieuws.be