Vrijdagavond kreeg Hamid Soufi uit Iran de gouden medaille van de 32e editie van de internationale cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'. Dit gebeurde, omwille van de coronamaatregelen, voor het eerst online langs YouTube.

Winnaars cartoonwedstrijd

De hoofdprijs ging dit jaar naar Hamid Soufi uit Iran. Zijn uiterst verfijnde cartoon van een kermismolen (foto boven) zorgde voor lovende reacties van de jury.

De tweede prijs was weggelegd voor Indonesiër Armen Hamonangan. De derde prijs werd bemachtigd door Helmut Jacek uit Duitsland en de vierde prijs ging naar Andrei Popov uit Rusland.

Roberto Castillo Rodriguez uit Cuba kaapte de prijs van Amnesty International weg. Pawel Kuczynski ging aan de haal met de prijs voor de beste Poolse inzending van de stad Bialogard.

In de jeugdcategorie ging de prijs voor de beste Belgische inzending naar Maya Khalil uit Lebbeke. Student Anish Aradhey uit de U.S.A. ontving in deze categorie de prijs voor de beste Internationale cartoon.

Internationale cartoonwedstrijd

420 cartoonisten uit 62 verschillende landen gingen dit jaar creatief aan de slag.

Ze brachten het hoofdthema 'Winkelen: gisteren, vandaag en morgen' en het mensenrechtenthema 'Met solidariteit is niets mis, dus zeker niet vervolgen' zo origineel mogelijk in beeld. In totaal ontving het lokaal bestuur 1.269 cartoons waaruit uiteindelijk de winnaars werden gekozen.

Extra wedstrijd voor Belgische cartoonisten

Hoofdsponsor Shopping Park Olen organiseert vanaf maandag 16 november een extra wedstrijd voor alle Belgische inzendingen. Via de socialemediakanalen van Shopping Park Olen kan iedereen uit de tien beste Belgische cartoons één favoriet uitkiezen.

De cartoonist met de meeste stemmen ontvangt vervolgens aankoopbonnen ter waarde van €500.

Winnaar fietszoektocht

Naast de gekende cartoonwedstrijd vond tijdens de zomerperiode ook de Kartoenale fietszoektocht plaats. Maar liefst vijf deelnemers eindigden op de eerste plaats met een score van 115 op 120 punten.

Deze deelnemers kregen een extra puzzelronde in de bus om de uiteindelijke winnaar te kunnen bepalen. Rob Steurs uit Olen bracht het er het beste vanaf en mag binnenkort een prachtige Norta-fiets in ontvangst nemen. De oplossingen zijn vanaf zaterdag 14 november terug te vinden op www.olen.be.