De 33e editie van de internationale cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale' had dit jaar als hoofdthema 'Bezoek aan het museum'.

Het thema van Amnesty International was 'recht op een eerlijk proces'. Tijdens de prijsuitreiking werden vrijdagavond de winnaars bekendgemaakt.

Winnaars cartoonwedstrijd

De hoofdprijs ging voor het tweede jaar op rij naar Hamid Soufi uit Iran. De tweede prijs was voor de Nederlandse Anneke van Steijn. Anneke was samen met haar broer aanwezig op de prijsuitreiking om haar prijs in ontvangst te nemen.

De prijs van Amnesty International werd weggekaapt door Javad Takjoo uit Iran. De derde prijs werd uitgereikt aan Leonardo Zaza uit Italië. Net als in 2019 ging in de jeugdcategorie de prijs voor de beste Belgische inzending naar Wolfgang De Bont uit Herentals.

Internationale cartoonwedstrijd : 423 cartoonisten, 68 landen

423 cartoonisten uit 68 verschillende landen gingen creatief aan de slag met de thema's.

Dit leverde maar liefst 1.435 cartoons op waaruit door een deskundige jury uiteindelijk de winnaars werden gekozen.

Winnaar fietszoektocht

Naast de gekende cartoonwedstrijd vond tijdens de zomerperiode ook de Kartoenale fietszoektocht plaats.

Riet Lathouwers uit Nijlen kroonde zich tot winnares met een score van 122 op 130 punten en mocht tijdens de prijsuitreiking een prachtige Norta-fiets in ontvangst nemen. De oplossingen zijn vanaf maandag 15 november terug te vinden op www.olen.be.