De commissie "Apprentissage précoce des langues" van de Lions Club International District 112 D in Alden Biesen (Limburg) organiseerde recent een meeting voor laatstejaarsstudenten uit de 3 Gemeenschappen van België.

33 studenten uit 15 verschillende scholen hebben hieraan deelgenomen en waren laaiend enthousiast over hun ervaring. Ook kOsh-campus Collegestraat Herentals nam deel.

In de Landcommanderij Alden Biesen tref je het rijke verleden van de Duitse Ridderorde aan die eeuwenlang de Europese grenzen beschermde. Alden Biesen – in 1220 geschonken door de graaf van Loon – groeide uit tot één van de parels van de Duitse Orde. Nu vervult de Landcommanderij een belangrijke rol als ontmoetings- en vormingsplaats van de Vlaamse overheid.

De methodologie was gebaseerd op spelletjes en concrete oefeningen met verschillende thema's zoals: elkaar beter leren kennen (met bal- en kaartspelletjes); mijn mening over de andere Gemeenschappen; jouw mening (hoe ik leef met de overtuigingen van de anderen?); een analyse van de pers (Onderwerp: "Ga terug naar Marokko"); conflictbemiddeling tussen de drie Gemeenschappen; uitwerking van actiepistes om "morgen samen te leven".

Tijdens de middagpauze kregen de leerlingen de tijd om een opstel te schrijven met als origineel thema: "Als ik Premier was, wat zou ik dan doen om het samenleven tussen de drie Gemeenschappen te verbeteren". Er waren prijzen te winnen voor een totaalbedrag van meer dan €3.000, waaronder een beurs (€2.500) aangeboden door de talenschool CERAN (Spa).

De laureaten:
• Eerste prijs: Hanne Matheussen (kOsh-campus Collegestraat Herentals)
• Tweede prijs (ex aequo): Laurent Bongen (Kgl. Athenäum St. Vith) en Eline d'Ydewalle (Institut Notre-Dame Namur)
• Derde prijs: de dertig andere studenten

De laureaat van de 1e prijs, Hanne Matheussen (kOsh Herentals), getuigde van veel creativiteit. Ze vergeleek de Premier met de coach van de Rode Duivels en concludeerde: "De Premier moet ten dienste staan van zijn volk, zijn volk begrijpen en zijn volk één maken, als een supportersgroep achter de nationale ploeg.

Een paar uittreksels uit het opstel:
'Om alle Belgen met elkaar te laten samenleven is het onder andere belangrijk dat we allen onze drie landstalen beheersen. Thuis leer je moedertaal en vanaf de eerste kleuterklas wordt je op een speelse manier in contact gebracht met de twee andere landstalen. [...] Ik zou alle leerlingen de kans geven om uitwisselingen te doen naar scholen in andere Gemeenschappen. Vanaf het middelbaar onderwijs zouden sommige vakken in het Nederlands gegeven moeten worden, andere in het Duits en nog andere in het Frans.

Ook zou ik de kieskringen afschaffen. Iedere Belg moet kunnen stemmen voor de partij die het best bij zijn overtuigingen aansluit – of deze nu Duits-, Frans- of Nederlandstalig is. Het geld dat hiermee uitgespaard wordt kan weer geïnvesteerd worden in nieuwe manieren om kinderen, jongeren en volwassen talen te leren.
Op school zou ik de kinderen ook meer bijbrengen over cultuur en gewoontes van andere bevolkingen, ook van onze andere gemeenschappen. Zo wil ik als Premier het zaadje leggen waaruit een positieve samenleving zal bloeien.'

's Avonds tijdens een gemoedelijk lopend buffet kregen de jongeren de gelegenheid hun boodschap over te brengen aan vertegenwoordigers van de politieke wereld, waaronder Micheline Scheys, secretaris-generaal van het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid en vertegenwoordiger van Minister Hilde Crevits; Olivier Laruelle, raadgever in Cabinet de lvan Minister Marie-Martine Schyns; Stéphanie Palm; vertegenwoordiger van Minister Harald Mollers.

Hun eisen: meer jongerenuitwisselingen, onderwijzen van de drie officiële talen, lessen over de cultuur van de twee andere gemeenschappen om de vooroordelen af te bouwen, persanalyses met kranten van de drie gemeenschappen, ...

Deze ontmoeting genoot de steun van Z.H. koning Filip. In een brief van zijn kabinetschef aan Manfred Peters lezen we: "Zijne Koninklijke Hoogheid de Koning heeft me opgedragen het initiatief van de Lions Club te feliciteren voor het verenigen van jongeren uit de verschillende Gemeenschappen en zijn beste wensen over te brengen voor een geslaagde dag "

Foto's : Hanne Matheussen ontvangt uit handen van Philippe Carl, key account manager van de prestigieuse talenschool CERAN (Spa), een studiebeurs ter waarde van €2500.

De laatstejaarsstudenten hebben ervaren dat interculturele communicatie ook zonder perfecte beheersing van de andere talen mogelijk en interessant is.

Marcel Nelis / NNieuws.