Wat mag en kan je verwachten van een derby? Misschien een gezonde rivaliteit? Zoiets zal het ongeveer zijn. Het wordt toch net dat tikkeltje anders aangepakt dan een andere wedstrijd. Maar wat als deze derby tegen Hulshout is? De duellen die er de laatste jaren uitgevochten zijn tussen Herentals en Hulshout, de ene wedstrijd al met wat meer inzet als de andere.

Voor de laatste keer dat dit is voorgevallen moeten we al enkele jaren teruggaan. Toen enkele spelers van de A- ploeg (bv. Willem) nog last hadden van opkomende jeugdacne. Toen Tom nog de kleuren van Hulshout verdedigde en coach Jef gekwetst vanop de bank langs Hulshout kant de match moest volgen.

Gelukkig voor het oog van iedereen heeft Jef deze wedstrijd maar evenveel gespeeld als tijdens die vorige derby. Tom daarentegen bracht het er veel beter vanaf. Samen met die andere veteranen was hij het ankerpunt in een sterk verdedigend spelend Herentals. Een Herentals dat deze derby wilde winnen. Waren er dan maar enkel sterk spelende ervaren spelers zaterdag, in een volgelopen KTA, (Waarvoor dank beste supporters. Jullie waren weer geweldig!) absoluut niet.

12 Spelers stonden klaar om onze buren uit Hulshout op te vangen. Klaar om vol inzet het plein op te komen en te laten zien dat Herentals deze derby vanaf seconde 1 in handen zou nemen. Eventjes leek het ook zo. In het eerste kwarter werd er goed gestart. Aanvallend lukte het niet altijd even goed. Maar verdedigend kende iedereen zijn taak. De shotters van Hulshout werden goed afgestopt.

Het tweede kwarter begon op een heel andere manier. De jongens van Hulshout begonnen terug te vechten. Hun moeite werd beloond met een 0-8 tussenspurt en een verdiende voorsprong. Dit is wat je mag verwachten van een derby tussen Hulshout en Herentals. De jongens van Hulshout kwamen al vechtend op voorsprong. Ook zij zijn met het mes tussen de tanden naar Herentals gekomen. Iedereen in het KTA wist het toen. Welk van de 2 ploegen zou het eerste breken?

Welke ploeg zou zich eerst gewonnen geven? Deze boodschap hadden de spelers van Herentals duidelijk begrepen en vonden die achterstand maar niets. Er werd een versnelling hoger geschakeld en wat voordien aanvallend niet lukte, begon plots te draaien. Een tussenspurt van 16-1 was het resultaat. De ruststand 31 – 16 was dan ook verdiend in het voordeel van de thuisploeg.

Alle aanwezige supporters begonnen meer en meer hun thuisploeg te steunen en de spelers wilden dit niet meer afgeven. De voorsprong werd in de 2de helft niet meer uit handen gegeven en er werd gecontroleerd gespeeld. Op het einde van de wedstrijd mocht ex-Hulshout speler Lowie nog enkele minuten meepakken tegen zijn ploegmaten van vorig seizoen.

Deze derby had misschien niet de spanning die we van Herentals- Hulshout hadden verwacht. Maar makkelijk was het allesbehalve. De jonge garde van Hulshout kwam gedreven aan de opworp en heeft tot de laatste seconden alles gegeven en het vuur aan de schenen gelegd van Herentals. Zo moest Herentals steeds op hun hoede blijven. Daardoor was deze derby dan ook tot de laatste seconden een leuke derby om te volgen.

Kwarterstanden:

1ste kwarter: 13 - 6 2de kwarter: 18 - 10 3de kwarter: 15 - 13 4de kwarter: 15 - 11.

Punten:

Ewald: 7p, Jinse: 5p, Willem: 3p, Glenn: 0p, Wouter: 5p, Tom: 8p, Vincent: 12p, Bram: 6p, Dave: 7p, Yip: 2p, Lowie: 0p, Koen: 6p.

Verslag en foto's: Willy Verstappen/HBBC/Nnieuws.be