Gamrupa is een organisatie die de bevolking in en rond Sifoe (Gambia) helpt in hun ontwikkeling door kleinschalige projecten te ondersteunen. Ze richten zich voornamelijk op twee belangrijke pijlers:
- organisatie van opleidingen en trainingen om kinderen naar school te laten gaan en volwassenen aan een job te helpen
- werken aan een degelijke, medische hulp die voor iedereen bereikbaar is

In het kader van deze laatste pijler bouwden zij samen met de plaatselijke bevolking een kraamkliniek met drie kraamkamers en twee uitslaapkamers (met eigen wc en wasgelegenheid). Er was namelijk nood aan kraamkamers nadat de president, n.a.v. de millenniumdoelstellingen, besliste om thuisbevallingen te verbieden. De vrouwen in Sifoe hadden daar al langer om gevraagd, om zo de moeder- en kindersterfte tijdens een bevalling terug te dringen.

Brandweerman en OCMW-raadslid Patrick Geysels trok in oktober 2014 met een oude brandweerwagen richting Gambia. De wagen werd geschonken aan het brandweerkorps van Kotu. Een tehuis voor crisisopvang ontving geld dat bijeengezameld was door o.a. sponsoring en de organisatie van een ontbijt. Ze namen ook medisch materiaal mee voor de inrichting van bovengenoemde kraamkamers.

Dankzij de subsidies van o.a. Heist-op-den-Berg (2.500 euro in 2013, 2014 en 2015) en de hulp van Patrick Geysels is Gamrupa erin geslaagd dit project te realiseren.

De opening van de kraamkliniek vond plaats op 7 februari 2015 met een groot dorpsfeest. Op 9 februari werd het eerste kindje geboren. Ondertussen werd ook een verbrandingsoven geïnstalleerd om medisch afval te verwerken.

De Gambiaanse bevolking heeft uit erkenning en dankbaarheid een certificaat bezorgd dat Gamrupa graag aan het bestuur van Heist-op-den-Berg wilde overdragen. De overhandiging vond plaats op vrijdag 8 mei in het gemeentehuis.

En verder?
Gamrupa zit natuurlijk niet stil en wil de kraamkliniek goed laten draaien. In de toekomst willen ze werk maken van een geboorteput om zuiver en drinkbaar water te bekomen, en willen ze zonnepanelen leggen om elektriciteit op te wekken. De water- en elektriciteitsvoorzieningen die er nu zijn in de kraamkliniek zijn namelijk beperkt, onbetrouwbaar en duur.

Ook willen ze de kraamkliniek voorzien van een apotheek en een laboratorium (voor bloed- en urinetesten). In 2014 werd reeds een container met medisch materiaal en hulpgoederen opgestuurd. Dat willen ze in de toekomst blijven doen.

In 2015 willen ze zich ook focussen op het onderhoud van de kraamkliniek door het personeel een cursus 'schoonmaak' te geven. De hygiënenormen liggen in Gambia immers niet zo hoog als bij ons.