Naar aanleiding van de 200e verjaardag van de geboorte van Charles-Auguste Fraikin gaat er een unieke herdenkingstentoonstelling door op kasteel Le Paige.

Deze tentoonstelling loopt in kasteel Le Paige, Nederrij 135, van 1 tot en met 24 september - open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

De organisatie van de tentoonstelling is een samenwerking tussen het Fraikin-Genootschap VZW en Ter Vesten VZW, met de steun van de stad Herentals.

Denie Avonds, Ter Vesten VZW deed de inleiding,  gevolgd door een
woordje van  Frank Tubex van Fraikin-Genootschap VZW met aansluitend de officiele opening door Ingrid Ryken, schepen van cultuur.

Verdere activiteiten in het kader van deze herdenking:
Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt er in de Sint-Waldetrudiskerk
rond het gedenkteken voor Maria Theresia Van Heteren (werk van Charles Auguste Fraikin) een documentaire fototentoonstelling over zijn funeraire beeldhouwkunst georganiseerd. De kerk is open van woensdag tot zondag - van 14 tot 17 uur.

Nocturne - lezing: Op maandag 18 september om 20 uur organiseert het Fraikin-Genootschap op het kasteel een lezing door architect Philip Baelus, met als onderwerp "Het museum en de collectie Fraikin, toelichting over het goedgekeurde restauratiedossier, de conceptplannen voor de herinrichting van het museum en de verdere restauratie van de verzameling".

Lezingen Herentalse Geschiedkundige Kring - telkens om 20 uur op het kasteel:
- Donderdag 14 september: "Het activisme in de Antwerpse Kempen (1915-1918)" door drs. Sam van Clemen.
- Donderdag 21 september: "Dokter Nand Peeters (1918-1998), gynaecoloog te Turnhout, de echte vader van de pil" door Karel Van den Broeck.

Eucharistievering: Op zondag 3 september om 11 uur Eucharistieviering ter nagedachtenis van de familie Le Paige in de Groene Kathedraal (park Le Paige). Muzikale opluistering door vocaal ensemble Markant.

Curriculum Charles-Auguste Fraikin
Op 14 juni 1817 werd in Herentals Charles-Auguste Fraikin geboren.
Op zestienjarige leeftijd week hij uit naar Brussel en volgde er de opleiding beeldhouwkunst aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten.

Hij ontwikkelde zich tot een vermaard en gevierd beeldhouwer en realiseerde vele projecten in opdracht van de Belgische overheid. Hij verwierf ook internationale faam en zijn werken worden wereldwijd in de meest gerenommeerde musea tentoongesteld.

Op 10 april 1890, bij einde van zijn carrière, schonk hij het grootste deel van zijn originele gipsen ontwerpen aan de stad Herentals op voorwaarde dat de stad de collectie zou onderbrengen in een museum, toegankelijk voor het publiek, dat zijn naam zou dragen.

In het kader van de restauratie van de Lakenhal, waar het museum is ondergebracht, is recent het restauratiedossier voor het museum en de collectie goedgekeurd door de Vlaamse Gemeenschap. Het wachten is nu op de toewijzing van de hieraan verbonden subsidies.