Fysicus PhD Niels Verellen (27) uit Kapittelbossen Herentals heeft donderdagavond in Brussel de Umicore Scientific Award ontvangen voor zijn jarenlang onderzoek in de wereld van het superkleine, de nanowetenschap.

De Umicore-prijs levert Niels €10.000 op.  Z'n werk werd geselecteerd uit 28 inzendingen uit heel Europa inclusief Zwitserland. 

De posters van z'n gelauwerde doctoraatsthesis krijgen een plaats in de ontvangsthal van Umicore Research in Olen.

Plasmonische nanomaterialen

Niels : 'Een nanometer is een miljardste meter. De nanometer is een veelgebruikte eenheid wanneer er over elektromagnetische straling gesproken wordt, vooral in het gebied van het zichtbare licht.  De dimensies waarin dergelijk onderzoek zich afspeelt, zijn pas de laatste jaren bereikbaar. Het is een nieuw veld in de wetenschap.

Praktisch toepassingen zijn o.a. de ontwikkleing van nieuwe meettoestellen om suikergehalte in het bloed te bepalen en bij kankeronderzoek,  nanolasers,  de verdere verbetering van DNA-onderzoek, fotovoltaïsche zonnepanelen en microgolven.

Ik draag deze Umicore-prijs op aan m'n fantastische grootouders Leen & Modest, Stans & Mil, en m'n mama Josfin, papa Guy, en zus Marlies.'

KULeuven en Imec

Niels doet zijn post-doctoraat in het domein van de plasmonische nanomaterialen bij de KUL Imec in Leuven met onderzoek op zowel op het departement Natuurkunde en Sterrenkunde als het departement Elektrotechniek van de K.U.Leuven, en op het onderzoekscentrum Imec.

Umicore Scientific Award

Denis Goffaux, CTO van Umicore Brussel, verklaart : “Fundamenteel academisch onderzoek speelt een cruciale rol in de industrie en in de gehele maatschappij.

De wereld heeft meer getalenteerde wetenschappers zoals Niels nodig en ik ben er trots op hem de Umicore 2012 Scientific Award te kunnen overhandigen. Zijn werk is belangrijk omdat het de basis legt voor het ontwerp en de kennis van nieuwe, meer geavanceerde plasmonische nanosystemen met potentiële toepassingen in onder meer chemische en biologische sensors.”

De Award wordt toegekend aan een doctor (PhD) die, door zijn of haar onderzoek, bijdraagt aan de wetenschap in de domeinen die cruciaal zijn voor de groei van de activiteiten van Umicore en voor de duurzame ontwikkeling van de maatschappij.

Deze domeinen zijn : fijnedeeltjestechnologie en toepassingen; technologie voor metaalhoudende verbindingen zoals recyclage; thema’s in verband met duurzame energie; katalyse en tot slot economische en maatschappelijke vraagstukken in verband met metaalhoudende verbindingen.

De partners van Umicore, de Belgische fondsen voor wetenschappelijk onderzoek FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) en FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique) selecteerden de laureaten en stonden in voor het hoogstaande wetenschappelijke karakter van de awards.

Sinds de uitreiking van de eerste award 5 jaar geleden hebben Umicore en haar partners meer dan 200 inzendingen beoordeeld en ongeveer €100 000  toegekend aan 23 wetenschappers uit heel Europa.'

Op de foto boven v.l.n.r. Prof. Dr. Victor Moshchalkov KUL, Prof. Dr. Guy Vandenbosch KUL, PhD Dr. Niels Verellen, Marc Grynberg CEO Umicore en Denis Goffaux CTO Umicore.

Beelden NNieuws.