U bent hier

'Het zou mooi zijn als De Chapelle de Roma van Herentals wordt' - extra foto's

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
15.02.2019 - 13.31u
Door: Herman Gezelle

Chapelle Impérial blies vorig jaar de oude kapel van het Instituut van de Voorzienigheid al even nieuw leven in, De Chapelle geeft het geheel nu een tweede adem. Vrijdagavond kreeg De Chapelle haar grandioos openingsfeest.

Het concept is wel anders: de kapel als podiumzaal.

Nadat Herentalsenaar Kristof Dirix in een oude apotheek in de Zandstraat 10 dagen lang zijn retro Café Impérial had ingericht, palmde hij vorig jaar de vroegere kapel van het Instituut van de Voorzienigheid in de Wolstraat in met Chapelle Impérial.

In het grote gebedshuis dat tijdens de schooljaren in feite al dienstdeed als cinemazaaltje voor de leerlingen, organiseerde hij met zijn vrienden een pop-upbar met evenementen.

Chapelle Impérial sloot in het laatste weekend van 2018, maar vanavond (her)opende de zaak als De Chapelle.

Een nieuwe naam houdt ook een nieuw concept in, omdat de drie initiatiefnemers (grotendeels) ook andere mensen zijn. Erik Thys was al betrokken bij de twee eerdere Impérialprojecten, Jochen Van Laere programmeerde in Chapelle Impérial vorig jaar 4 optredens van onder meer Jef Neve.

“Net als veel andere mensen hadden Luc Geysen, Erik en ik al een beetje heimwee naar de geweldige sfeer in deze oude kapel”, zegt Van Laere. “Zo kwamen we al snel op het idee om er met De Chapelle een vervolg aan te breien. We trappen ons project vrijdagavond (vandaag, red.) af met een openingsfeestje.”

Niet continu geopend

In tegenstelling tot zijn voorganger is De Chapelle niet continu geopend, maar enkel wanneer er een podiumoptreden plaatsvindt. De kalender daarvoor loopt intussen al aardig vol.

“De Chapelle gebruikt de kapel enkel als podiumzaal waar je bij optredens iets kan drinken, en niet als gewoon café. Onze ambitie is dat De Chapelle de Roma van Herentals wordt. Ik ben zelf muzikaal actief, maar tegelijk ook verdeler van muziekinstrumenten en betrokken bij Jazz in Thals.

Op die manier ken ik heel wat muzikanten uit de meest uiteenlopende genres, wat het gemakkelijker maakt om contacten te leggen.”

Na het muzikale openingsfeest met een mysteryguest vanavond is het concert van a-capellagroep Vane op zondag al helemaal uitverkocht.

Ida Nielsen, bassiste van Prince in De Chapelle

In maart staan namen als Ida Nielsen, Stef Kamil Carlens, comedian Jeron Dewulf, SaxConnection, Tom Helsen en Frimout op de affiche.

“Ida Nielsen is de bassiste van Prince, het is meteen haar enige concert dat ze in ons land speelt. Ook voor april begint de kalender al mooi vol te lopen. We proberen zo veel mogelijk verschillende stijlen te programmeren, van jazz over pop tot rock, naast comedy.

Of we in de zomer de rol van ’t Schaliken willen overnemen? Nee, we willen aanvullend werken en al zeker geen concurrentie zijn.”

Ook theater De Chapelle is maar een tijdelijk initiatief.

“We krijgen van eigenaar Eddy Hendrickx tot eind september de beschikking over de kapel. Dan starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe wooncomplex op deze site. De kapel blijft daarbij wel behouden, maar we zien het toch niet zo goed zitten om daar publiek doorheen te sturen.” 

'Ik vind dat heel tof van die mannen dat ze De Chapelle omtoveren tot een fijne concertzaal à la Roma', reageert een fiere eigenaar Eddy Hendrickx. 'Ik wens hen veel succes, als je ziet welke namen hier komen concerteren, dan weet je dat het succes 200% verzekerd is. Een garantie op memorabele cultuuravonden.'

Op de foto : Jochen Van Laere, co-bezieler en programmator van De Chapelle, samen met eigenaar Eddy Hendrickx / foto's Peter Verstraeten.

www.dechapelle-herentals.be

Bron GVA -  verschijningsdatum 15/01/2019 - HO -dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Westerlo

Nieuwtjes schepencollege Westerlo
Westerlo 20.11.2019 - 11.21u

Test-Aankoop: “Jumbo in Pelt wel 17% goedkoper dan in Nederland”

Test-Aankoop: “Jumbo in Pelt wel 17% goedkoper dan in Nederland”
Kempen regio | Vlaanderen 19.11.2019 - 20.40u

Inbrekers actief in Oosterlo

Inbrekers actief in Oosterlo
Westerlo 19.11.2019 - 20.36u

Tot €400 euro boete voor afwezige bijzitters

Tot €400 euro boete voor afwezige bijzitters
Kempen regio | Vlaanderen 19.11.2019 - 20.35u

Europa neemt overname Metallo onder de loep

 Europa neemt overname Metallo onder de loep
Internationaal | Kempen regio | Olen 19.11.2019 - 20.33u

Luierbox staat in gemeentehuis en bib

Luierbox staat in gemeentehuis en bib
Lille 19.11.2019 - 20.31u

Kempense restaurants behouden Michelin-ster

Kempense restaurants behouden Michelin-ster
Kempen regio 19.11.2019 - 20.30u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto