Het huisvandeMens in Herentals heeft een jubileum te vieren. Het is namelijk exact 15 jaar geleden dat de Humanistische beweging haar intrek nam in hun huis aan Lantaarnpad 20.

'Om die verjaardag extra in de verf te zetten, kreeg het gebouw een heuse opknapbeurt en opent het aanstaande zaterdag feestelijk opnieuw haar deuren.

Het feestje bij huisvandeMens in Herentals kan helaas wel enkel in een kleine bubbel plaatsvinden. De corona-maatregelen zijn nog steeds van kracht en dus wil de organisatie geen enkel risico nemen.

Hoewel er geen fysieke festiviteiten plaatsvinden dit jaar, willen de medewerkers van het huisvandeMens deze gelegenheid toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met de nodige trots geeft Inge Verloo, directeur huisvandeMens Provincie Antwerpen, daarom een virtuele rondleiding in het nieuwe huisvandeMens Herentals.

Online rondleiding

Die rondleiding kan haarfijn gevolgd worden via deze link en zal ongeveer een 10 minuten duren. Op zaterdag 26 september verwelkomt Inge jullie om 17u online aan de ingang van het huisvandeMens in Herentals.

"Het is een genoegen om de deuren van het vernieuwde huisvandeMens te mogen openzwaaien", zegt Inge Verloo. "We hebben het interieur in een nieuw jasje gestopt en onze ruimtes nog gezelliger gemaakt.

Zo kunnen onze workshops, lezingen, groepsgesprekken en overlegmomenten in een nog aangenamer kader doorgaan." Een blik achter de schermen en een eerste kennismaking van het nieuwe Huis kan zo dus gewoon virtueel.

Vijf pijlers

Het huisvandeMens bouwt haar werking op rond vijf pijlers. Een eerste pijler richt zich op de vrijzinnige plechtigheden, bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of Lentefeest, maar ook bij een verlies begeleiden onze consulenten.

Jaarlijks organiseert het Herentalse team, los van de feesten, zo'n 60 plechtigheden. Daarnaast vinden er in het huisvandeMens ook gesprekken plaats met mensen die een hulpvraag hebben of die op zoek zijn naar zingeving.

Samen met een grote groep vrijwilligers en enkele lidverenigingen worden er ook heel wat lezingen en verbindende workshops in mekaar gebokst, wat onder de derde pijler van gemeenschapsvorming valt.

De lezingen en workshops die plaatsvinden in het huisvandeMens hebben niet enkel een verbindende functie, ook het brede maatschappelijk debat wordt op lokaal niveau gevoerd. Zo bruist het altijd wel in het huisvandeMens in Herentals.

De laatste en vijfde pijler richt zich op informatie & educatie. HuisvandeMens biedt daarmee ook ondersteuning bij een levenseinde met assistentie rond wilsverklaringen en euthanasie.

In het Megazijn kunnen leerkrachten Niet Confessionele Zedenleer terecht om gratis educatief materiaal uit te lenen. Wie op zoek is naar interessante lectuur, vindt in de bibliotheek zijn gading aan boeken over thema's als rouwverwerking, relaties en vrijzinnigheid te lezen en te ontlenen.

De deuren van huisvandeMens in Herentals zijn gezien de coronamaatregelen op werkdagen geopend van 9u tot 16u30, maar de consulenten zijn ook bereikbaar via mail (herentals@demens.nu) en telefoon (014/85.92.90).

Mee feesten? Inschrijven voor de feestelijke online rondleiding in het nieuwe gebouw kan nog tot vrijdag 25 september via herentals@demens.nu