U bent hier

Hulshout en Heist-op-den-berg samen voor forse energiebesparing

Heist op den Berg | Hulshout
13.01.2020 - 13.00u
Door: Mark Jaspers

De besturen van Heist-op-den-Berg en Hulshout hebben in december 2019 beslist om samen een energieprestatiecontract aan te gaan via het Vlaams EnergieBedrijf (VEB).

Energieprestatiecontract

Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO) de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt de ESCO contractueel een bepaalde energiebesparing op.

De ESCO investeert in de energiebesparende maatregelen, de gemeenten betalen de investering terug met de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget.

Frederik Hindryckx, algemeen directeur VEB: "Stad Geel heeft twee jaar geleden al de stap gezet, en is daar tevreden over: Geel plukt nu de vruchten van de investering in 10 gebouwen.

Nu gaat het VEB voor de twee gemeentes samen een ESCO zoeken die wilt investeren in de 13 gebouwen van Heist-op-den-Berg en Hulshout. Via ons energieprestatiecontract is de ESCO gebonden aan een gegarandeerde energiebesparing."

CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg

Sarah Wouters, schepen van klimaat, energie en duurzaamheid: "Wij hebben gekozen voor deze formule omdat we zo niet zelf de investeringen in het cultureel centrum en andere gebouwen moeten ophoesten, waardoor we middelen kunnen steken in andere gemeentelijke diensten.

Bovendien gaan we zo versneld in die gebouwen onze CO2-uitstoot verlagen, waardoor we een serieuze sprong dichter bij de klimaatdoelstellingen van Kempen2030 geraken."

Zwembad in Hulshout

Elien Bergmans, schepen van sport en voorzitter van AGB: "Wij hebben in Hulshout beslist om de sporthal en het zwembad onder te brengen in het energieprestatie-contract, waardoor we ons geen zorgen meer moeten maken over het onderhoud of het comfort in deze gebouwen: de ESCO krijgt die verantwoordelijkheid en moet hiervoor zorgen."

Mooie samenwerking tussen gemeentebesturen

Luc Vleugels, burgemeester Heist-op-den-Berg: "Het mooie aan deze samenwerking is dat voor het eerst twee gemeentebesturen uit de Antwerpse Kempen de handen in elkaar slaan om samen energie te besparen met een ESCO.

Hulshout had met de sporthal en het zwembad te weinig gebouwen om een ESCO voor te vinden, maar mag aansluiten bij de 11 gebouwen van Heist-op-den-Berg, waardoor wij samen tot een mooi pakket van 13 gebouwen gekomen zijn."

Meer informatie: https://www.veb.be/energieprestatiecontract

imageMeer nieuws

Ex-wielrenner Jurgen Van den Broeck gaat autoracen : nieuwe passie voor Morkhovenaar

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.07.2020 - 09.05u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 05.07.2020 - 20.12u

Nieuwe samenwerking en renner voor VDB Cycling Team

Kempen regio 05.07.2020 - 20.10u

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal
Herentals | Provincie Antwerpen 05.07.2020 - 15.27u

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs
Herentals | Herenthout | Neteland 05.07.2020 - 07.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto