De generale repetitie van Era Renomar voor de bekerfinale werd een mislukking. De Luikse tegenstander kwam in Herentals terug uit een verloren positie en klopte HYC met 3-4.

Herentals begroette zondagavond feestelijk een nieuwe sponsor. Tot grote vreugde van de Goemmer. De materiaalhandel voor de bouw Prolians - Van Den Broeck hield niet alleen een bedrijfsfeestje naast de ijsbaan. Directeur Cuylaerts kreeg ook splinternieuw getuig om de goals in het ijs vast te schroeven.

Maar behalve goed nieuws waren er ook slechte voortekens. Nog voor het matchbegin waren er problemen met de ijsvloer en al even erg: door de sponsorfestiviteiten kon de geluksklok niet op haar vaste plaats gehangen worden. Er moest 'mobiel' gebeld worden.

En dat klokkengelui verliep aanvankelijk prima. Binnen de eerste minuut zette Mitch Morgan zijn ploeg op voorsprong (1-0) en een mooi uitgespeelde goal van Trevor Hunt liet het beste verhopen. 2-0 bij de eerste pauze en de thuisploeg die alles onder controle had.

Ten bewijze dikte Chad Brears kort na de herneming de stand tot 3-0 aan. Klingel- klingel- klingel en HYC Olé: na de blamage in de vorige thuismatch tegen de Luikenaars kon de pret niet op.

Of toch! Tijdens de wedstrijd tegen Nijmegen zette Luik zaterdag een 1-5 achterstand om in een klinkende 8-5 zege. Hoe ze zo'n zaakje klaren, toonden de Bulldogs in minuut 23. Eerst strafte Akim Ramoul defensief gepruts af (3-1) en precies 15 seconden later was het al 3-2 langs Kai Willems.

De paniek naast maar vooral op het veld was verwoestend. In alle gelederen want niet alleen de youngsters in het team gingen klungelen, ook de ervaren rotten geraakten geheel van slag.

De held van de vorige dag Shawn Hulshof – vier goals bij de 1-10 uitzege in Leuven- leek bijvoorbeeld rond te zwalpen op twee linker schoenen en met een stok uit de kant. Terwijl aan de andere kant bij Luik, de zegedrift opflakkerde. Het was wachten op de doodsteek voor HYC.

Die kwam er in de derde periode. Eerst na een ondoordachte wissel waarbij de Herentalsenaren met te veel volk op het plein stonden en een straftijd aangesmeerd kregen. Jordan Paulus profiteerde van het overtal: 3-3.

In de herneming volgde de fatale klap. Letterlijk want Emiel Goris trakteerde een opponent op een doodsmak. Had de Luikenaar de puck of niet? Was het een faire check of een fout? De beelden van cameraman Vermylen bieden geen oplossing maar de refs waren kordaat.

Miel Goris vloog naar de vestiaire omwille van een check op het hoofd en Era Renomar stond vijf minuten met een mannetje minder op het ijs. Bijna lukten de HYC-ers erin om de belegering te doorstaan maar toen sloeg topscorer Matheson toe (3-4).

Toen Thijs Van Laere zijn titel van penaltykoning veilig stelde en er nog een straf bij nam, kwam er van een Herentalse remonte niets meer in huis. Hopelijk geven de HYC-ers zaterdag in Luik wél thuis. Anders verandert de Belgische Beker in een Coupe de Belgique. (hyc-jvdb)

Live stream - productie Kurt Vermylen - foto's Kurt Tops/ NNieuws