HYC Replay - Heerenveen Flyers eindigde in het beslissende derde duel met een vlotte zege 5-1 voor Herentals.  HYC wint hiermee verdiend het kampioenschap in de Beneleague. De Triple is dus binnen.  Een historische zege want nooit toonde een Belgische club zich de beste in een door de Nederlanders overheerste competitie.

Groot feest in en rond het Sportcafé van een bomvol Bloso-stadion met meer dan 1.500 supporters. Ook een paar honderd Friezen zorgden voor een prima sfeer.

Indrukwekkend onderbroken door de minuut stilte voor het begin van de match: helmen af... alleen het geluid van een paar ronkende machines. De adrenaline 60 seconden bevroren in bezinning. Een spandoek op de tribune zei simpelweg 'FCK ISIS'.

Bij de ingang werden rugzakken gecontroleerd en op de terugweg moesten de Nederlandse fans weer ouderwets langs een grenscontrole.

Tyler Melancon was met 3 goals en een assist dé topper van de wedstrijd.

De vreugde bij HYC Replay na afloop van de wedstrijd was er niet minder in. Zoals dat hoort bij een hoofdprijs, werd de uitrusting afgeworpen en begon er een groot feest. Een half uur na het eindsignaal waren de spelers nog altijd op het ijs.

'De echte kracht van deze groep is hun karakter', stelde coach Buck Rombouts van Herentals na de wedstrijd. 'Het had dit seizoen moeilijk kunnen zijn om de ploeg scherp te houden, want de competitie had meer zwakke dan sterke ploegen. Maar het team hield zichzelf op de trainingen scherp. Daar ben ik echt heel trots op.'

De coach van Herentals, debuterend bij de senioren, zag zijn ploeg delen van de wedstrijd domineren. 'Na zondag hebben we wat dingen omgezet en dat heeft gewerkt. Vooral op de powerplay speelden we sterk. We liepen wel tegen te veel straffen op, waardoor we veel energie kwijt waren aan de penaltykill. Maar uiteindelijk is de titel is een mooie beloning voor een sterk seizoen.'

Waar één team wint, is meestal ook een verliezer

Heerenveen slaagde er na de nationale beker en het landskampioenschap niet in een derde hoofdprijs binnen te slepen. Coach Mike Nason: 'Ik ben blij met de twee bekers die we hebben, maar ik had deze prijs ook graag gewonnen. We hebben zo'n goede groep, die in de loop van het seizoen enorm gegroeid is.'

Na 35 seconden was het al raak. Het eerste de beste schot van Herentals leverde via Mitch Morgan een goal op. Het maakte onderdeel uit van een flink openingsoffensief van Herentals, waarin de ploeg wellicht nog vaker had kunnen scoren. Gaandeweg de periode stelde Flyers echter orde op zaken en kwam de wedstrijd in evenwicht.

HYC veroverde het initiatief vroeg in de tweede doorgang opnieuw naar zich toe. Met Tan Turcotte op de strafbank speelde de ploeg de puck langdurig rond om uiteindelijk via Mitch Morgan een prima pass door de crease te verzorgen die door Tyler Melancon kon worden afgerond.

Het was een van de twee powerplays van Herentals in die periode, die beiden succesvol waren. De 3-1 na 38 minuten was bijna een kopie van de vorige. Alleen was het nu Bryan Kolodziejczyk die de pass verzorgde.

Tussendoor had Flyers volop mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd met vier powerplays, waarvan eentje zelfs een tijdje met twee man meer op het ijs. Het leidde niet of nauwelijks tot uitgespeelde kansen tegen de goed functionerende penaltykill van de Belgen.

Het slotoffensief liep voor de Friesen op niets uit. Sterker nog, eerst was het Melancon die zijn snelheid gebruikte op de counter om de 4-1 te scoren en in de slotminuut maakte Jordy van Dyck het feest voor Herentals compleet met de derde powerplaygoal van de avond. (met dank aan J. Meijsen).

LIVE stream Kurt Vermylen HYC / foto's Kurt Tops Photography/ HYC / NNieuws.