De hygiëne in restaurants in ons land is er in 2015 op vooruit gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat zijn jaarverslag heeft voorgesteld.

Het FAVV, dat waakt over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van het voedsel, voerde in 2015 122.720 zogenaamde "missies" uit, waarvan bijna de helft (57.690) controles met een checklist. Andere mogelijke missies zijn hercontroles (20.018), monsternames (29.762) of andere, zoals bijvoorbeeld een controle na een klacht.

Inspecteurs van het FAVV deden in 2015 9.127 controles met een checklist in restaurants. In 58,7% van de gevallen kregen die een gunstig rapport voor infrastructuur, inrichting en hygiëne. In 2014 was dat nog 54,9%. Ook frituren (van 58,6 naar 66,3%) en traiteurs (van 67,3 naar 72,9%) boekten vooruitgang. Tearooms gingen dan weer achteruit, van 67,1 naar 60,7%. Er waren ook 1.031 controles in cafés: daar bleef het percentage gunstige rapporten met 85,8% stabiel.

Ook in grootkeukens werd de hygiëne gecontroleerd. In grootkeukens van scholen werd een grote stap voorwaarts gezet: op 1.457 controles waren er 74,5% gunstig, tegenover 66% in 2014.

Uit een perceptie-enquête die het FAVV in maart dit jaar bij consumenten gedaan heeft, blijkt trouwens dat die consumenten een 8/10 geven aan de werking van het agentschap. Een op de drie consumenten wenst zelfs meer controles. 

(belga - foto belgaimages)