Er is onder de beeldhouwers in Vlaanderen, maar ook die uit het buitenland, heel wat belangstelling om het standbeeld voor Rik Van Looy te ontwerpen.  Stief Desmet uit Bachte-Maria-Leerne,  Anno Dijkstra uit Amsterdam, en Wilfried Pas uit Antwerpen/Londerzeel mogen een voorontwerp maken.

Dachten de meesten eerst dat ze het beeld van de wielerkeizer met fiets moesten realiseren, dan moet het nu een normaal standbeeld zijn.

De stad voorziet voor het monument 40.000 euro. Dit bedrag kan, indien nodig, nog verhoogd worden.  Heel wat bekende beeldhouwers in Vlaanderen hoorden alvast zowaar de kassa rinkelen.

Enkele kunstenaars lieten alvast hun ongenoegen blijken omdat er nu 3 beeldhouwers weerhouden zijn op basis van volgens hen 'vreemde criteria'.

Een kunstenaar uit Beernem kreeg zo een brief van de stad Herentals dat zijn cv niet weerhouden was, maar...   de man, die per toeval ook Rik heet, had nog géén cv ingestuurd. Hij zat nog te wachten op meer informatie...

Of Rik Van Looy zelf model gaat staan is nog niet duidelijk. De kunstenaars gingen alvast inspiratie opdoen bij het monument van Stan Ockers aan het Sportpaleis Antwerpen.

Maar oef, het beeld zal er staan in juli 2017.

Foto: Stan Ockers, monument.