U bent hier

Imec technologie voor veilige Bluetooth sleutels verhindert elektronische diefstal van auto’s

Internationaal | Nationaal
09.05.2019 - 12.34u
Door: Mark Jaspers

Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, toont volgende week op FutureSummits 2019, imec's jaarlijkse technologieforum in Antwerpen (14-15 mei 2019), zijn Bluetooth Low Energy (BLE) technologie voor veilige passieve, contactloze autosleutels.

Imecs oplossing heeft een grote nauwkeurigheid en voldoet aan de allerhoogste veiligheidseisen die het elektronisch stelen van auto's onmogelijk maakt. Door gebruik te maken van standaard chiptechnologie kan de oplossing op grote schaal uitgerold worden in bijvoorbeeld auto's, smartphones of sensoren voor slimme gebouwen.

"In haar zoektocht naar technologieën die de communicatie tussen de contactloze autosleutel en het slot veiliger kunnen maken, bestudeert de auto-industrie verschillende oplossingen," zegt Kathleen Philips, IoT-directeur bij imec.

"Wat daarbij vooral van belang is, is dat die technologie een zeer laag energieverbruik heeft, goedkoop is, en uitermate beveiligd is tegen aanvallen van hackers. Zonder inbraak auto's stelen of woningen binnendringen is een lucratieve business, dus het veiligheidsniveau moet zodanig zijn dat de beveiliging niet te omzeilen is."

Dankzij de beveiligingsmechanismen die ontwikkeld werden in samenwerking met onderzoekers van COSIC, een imec-onderzoeksgroep aan de KU Leuven, is de imec-oplossing zeer veilig: ze voorkomt dat de gemeten afstand tussen de contactloze autosleutel en het slot gemanipuleerd kan worden, waardoor het hacken van het slot onmogelijk wordt.

In de nabije toekomst zal imec ethische hackers uitnodigen om de veiligheid van het systeem te testen en de robuustheid ervan te onderstrepen.

"BLE is erg energiezuinig. Bovendien zit het al in alle mobiele telefoons. Daardoor kan de technologie rekenen op de steun van een zeer breed industrieel ecosysteem. We zijn vandaag de eersten om aan te tonen dat BLE perfect in staat is om dit soort oplossingen voor de auto-industrie te ondersteunen," vervolgt Kathleen Philips.

"Behalve voor passieve, contactloze autosleutels, is imecs oplossing ook interessant voor slimme deursloten, nauwkeurige indoornavigatie, of het meten van bandenspanning van voertuigen."

Lees het volledige persbericht online

imageMeer nieuws

Verse sneeuw en kans op gladheid op de wegen vannacht

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 19.56u

KVC Westerlo wint van geplaagd Seraing met 4-3

Westerlo 24.01.2021 - 18.28u

Van Aert deelt Van der Poel tik uit en wint voor 3e keer Wereldbeker

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 16.12u

Zware aardbeving op Antartica

Internationaal 24.01.2021 - 10.15u

Meteoriet neergestort in regio Aalst-Dendermonde

Vlaanderen 24.01.2021 - 09.11u

Ensors voor "De Patrick" en "De twaalf"

Nationaal | Vlaanderen 23.01.2021 - 23.33u

Basisschool in Hallaar kan weer open

Heist op den Berg 23.01.2021 - 23.30u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto