Vandaag kregen de militaire en burgerlijke slachtoffers van WOII een indrukwekkende herdenking. Precies 75 jaar geleden heeft Herentals opnieuw mogen proeven wat vrijheid betekent.

In het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster stond de herinnering aan de weeskinderen centraal.  Op 15 september 1944 kwamen er 6 kinderen om bij een granaatinslag.

'6 jonge slachtoffertjes na granaatinslag'

'Op de binnenplaats van het klooster heeft er een paar dagen voor de bevrijding, één van de meest dramatische gebeurtenissen afgespeeld', zegt burgemeester Mien Van Olmen. 'Jonge kinderen waren op dat moment aanwezig op de verkeerde plaats en op het verkeerde moment.

Nadat op 15 september 1944 om 14u de rook van de granaatinslag was verdwenen, waren er 6 jonge slachtoffertjes te betreuren. Ook verschillende zwaargewonden met blijvend letsel deelden in de klappen kinderen, allen tussen 6 en 12 jaar.

Door de chaotische periode juist voor de bevrijding werden deze kinderen begraven in alle stilte op het kerkhof van Herentals.  Op 26 augustus 2017 werd dit een eerste maal herdacht. Een monumentje werd toen geplaatst in het Besloten Hof ter nagedachtenis van deze slachtoffertjes.

Deze (wees)-kinderen zijn stilaan een symbool geworden voor alle slachtoffers van Herentals tijdens de 2e Wereldoorlog.'

Sixkes (6B) van (W)onderwijs peterschap oorkonde : 'Nooit meer oorlog' voor komende generaties

'Heel fijn dat de leerlingen de Sixkes (6B) van (W)onderwijs het peterschap over dit oorlogsherdenkingsmonument 'Nooit meer oorlog' aanvaarden en beloven het oorlogsverhaal te blijven verder vertellen aan de komende generaties jongeren. De stad verbindt zich met de oorkonde voor continue ondersteuning', besluit de burgemeester.

De leerlingen legden rode papavers neer, ze vertelden emotioneel het verhaal over de weeskindjes in die oorlogsjaren, een leerling blies de Last Post op trompet en veel meer. Het werd een indringende en emotionele herdenking.

'Bedoeling is dat onze school het peterschap voor de volgende generaties blijft verzekeren', vertelt meester Kurt De Kinder van 6eB (kOsh) de Sixkes (W)Onderwijs. 'De leerlingen hebben alles prachtig gebracht, mooi.'

Tijdens deze unieke plechtigheid zong het Koninklijk St.-Franciscuskoor onder leiding van dirigent Kristiaan De Becker, en speelden doedelzakspelers in Highland Full Dress. 

Een memorabele dag vol respect voor de slachtoffers en de bevrijders precies dag op dag 75 jaar geleden in Herentals.

Johan Temmerman/ Nnieuws.

Met dank aan erfgoedliefhebber Yves Herman voor het ter beschikking stellen van o.a. een Britse Scamwell Pioneer uit 1940 en andere militaire voertuigen uit WOII.