U bent hier

Kamerlid Yoleen Van Camp ruilt Kasterlee voor Herentals

Herentals | Kasterlee | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen
30.10.2015 - 05.55u
Door: Herman Gezelle

Kempense volksvertegenwoordigers zijn in het Federaal Parlement erg dun bezaaid. Het was dus voor sommigen even schrikken toen de Kempense Yoleen Van Camp (28) vanmorgen haar verhuisplannen wereldkundig maakte. Ze ruilt pompoenendorp Kasterlee voor de keizerstede. 'De nodige vertegenwoordiging van onze regio blijft in Brussel dus verzekerd. N-VA Herentals is een bijzonder dynamische politica rijker', klinkt het bij de lokale bestuursleden.

Met 28 lentes is Yoleen Van Camp (N-VA) het jongste parlementslid. Haar politieke carrière startte in de lokale politiek toen ze in 2012 rechtstreeks verkozen werd voor de gemeenteraad in Kasterlee. Van Camp liet zich opmerken als dossiervreter en legde de meerderheid geregeld het vuur aan de schenen.

Haar kandidatuur met de federale verkiezingen kwam dan ook niet als een verrassing en was meteen succesvol. Vanop plaats 10 haalde ze meer stemmen dan CD&V-burgemeester Ward Kennes op plaats 7. Ondertussen rondde ze haar doctoraat in de Medische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen af.

Woensdag was Van Camp nog te gast op Radio 1 in De Ochtend rond het thema over borstreconstructies met eigen weefsel - bekijk het fragment hier.

Van Camp gaat aan de Vossenberg in Herentals wonen.

Ze volgde in haar jeugdjaren de basisschool van het kOsh Sint-Jozefscollege in Herentals, waar ze ook haar middelbaar Latijn afgewerkt, net zoals haar broer en zus. Haar zus woont trouwens nog in Herentals, aan de Kruineiken, maar ze zal binnenkort verhuizen met haar man en Yoleen's metekindje Lauren naar een verkaveling achter het station van Herentals.

Van Camp kijkt uit naar de verhuis naar Herentals. 'Ik ken er heel wat toffe mensen al uit m'n jeugdjaren. Van mijn 14 jaar volgde ik met mijn mama ook avondschool in DTL-Herentals o.a. de cursussen Spaans, Russisch en later ook Gebarentaal. Op vrijdag na school gingen we met onze vriendenclub al eens naar 't CinéCafé in de Zandstraat en de Max in de Nieuwstraat.

Wie kent de 'KKC' nog? Ik liep daar nog mijn eerste twee jaar middelbaar. In dat straatje achter de KKC (richting Nete) kuste mijn eerste vriendje mij... In het weekend trok ik met mijn zus naar het PC in Nodderwijk voor een stevige fuif.

Ik ben grote fan van De Krekel in de Nederrij. Een echte aanrader. Vanaf mijn hogere studies werkte ik als jobstudent in het AZ Sint-Elisabeth. Ik denk dat ik op zowat elke afdeling meegedraaid heb. Na de examens gingen we met de vriendenkliek naar Parkrock in het Stadspark.

Van Camp gaat voluit ook voor dierenwelzijn : 'Ik ben lid van de hondenschool, en als dierenvriend lid van GAIA, het VOC (opvang wilde dieren), anti-broodfokactie, Meldpunt Dierenwelzijn, Poezemoeders (opvang zwerfkatten), Spanish Dog Rescue, ... en ik ben vegetariër.

Verder krijgt de Diabetes Liga m'n volledige steun, ik heb een specialisatie diabeteseducator (een coach voor mensen met suikerziekte), ESPACOMP (de Europese vereniging voor therapietrouw (correcte medicatie-inname), het onderwerp waar ik mijn doctoraatsthesis over schreef. Daarnaast steun ik ook structureel acties zoals Kom op tegen Kanker, Music for Life en de regionale Lions Club-initiatieven.

Herentals nu al tweede thuis

'Ik woon nog thuis en vond het stilaan tijd voor een eigen stek. Net in die periode vertelde mijn broer me dat zijn appartement aan de Vossenberg in Herentals vrijkwam, en dat zette me aan het denken. Toeval bestaat niet', lacht Van Camp.  De Keizerstad is nu al een tweede thuis.

De regionale dossiers die ik opvolg in de Kamer, bijvoorbeeld de treinverbindingen vanuit de Kempen Herentals-Brussel, blijf ik uiteraard met vuur verdedigen.  Het valt op hoe de NMBS toch stilaan rekening houdt met m'n voorstellen.  De varkensneuzen worden gerenoveerd. De M4's worden in 2019 vervangen door gloednieuwe dubbeldekkers. Er komt een extra verbinding naar Brussel op het piekuur door de elektrificatie van de spoorlijn tot Mol. De mensen uit die regio kunnen voor het eerst rechtstreeks naar Brussel sporen'.

En ook op het lokale vlak zal ik de N-VA ondersteunen met hetzelfde enthousiasme als in Kasterlee', onderstreept Yoleen Van Camp. 'Mijn band met Kasterlee blijft : het ouderlijk huis, mijn vrienden, mijn parlementair medewerker Jeroen Van de Water, collega's en verenigingsleven. "Kastel" kan op mij blijven rekenen, niet in het minst als meter van de lokale N-VA-afdeling.'

Stad met enorm potentieel

'Mijn doelstelling is nu de lokale Herentalse N-VA-ploeg actief te ondersteunen en mijn harde werk als Kamerlid verder te zetten. N-VA Herentals is een sterk team en ik kijk er erg naar uit om er deel van uit te maken. Herentals is een stad die bruist van het potentieel maar er is een manifest gebrek aan visie en ambitie. Ik hoop met onze N-VA-ploeg voor een nieuwe dynamiek in Herentals te zorgen.'

Begin 2016 is de verhuis naar de Vossenberg een feit.

Ook vluchtelingen hoog op de agenda

De instroom van asielzoekers beheerst vandaag de federale agenda. Geldt dat ook voor jou?
'Zeker en vast. Ik zit in het partijbestuur. Dat komt iedere maandag bijeen om de lijnen van onze partij uit te zetten. Het onderwerp is niet weg te denken van de agenda. Onze eigen ministers zijn er erg sterk bij betrokken. Migratie, Defensie en Binnenlandse Zaken zijn domeinen van N-VA-ministers.

We zoeken samen dagelijks vooral naar nieuwe opvangplaatsen. We tonen in dit verhaal dat we ook wel een warme en solidaire partij zijn.  Theo Francken zoekt 24 op 24u naar oplossingen om de mensen van de straat te houden. We zijn er tot nu toe in geslaagd om voor iedereen een menswaardige opvangplaats te vinden', besluit Van Camp.

Wie de opvolger in de gemeenteraad Kasterlee van Van Camp wordt, moet nog intern bij het lokaal partijbestuur bekeken worden.

Lokaal N-VA-bestuur Herentals enthousiast over aanwinst Van Camp

N-VA-voorzitter Arnout De Cuyper reageert blij verrast vanochtend : 'Voor onze afdeling is dit een zéér aangename verrassing. Wij zijn meteen een dynamische politica rijker. Yoleen zal onze Herentalse N-VA-ploeg komen versterken met hetzelfde enthousiasme als ze dat deed in Kasterlee. Ze is van harte welkom in onze mooie stad.'         Foto's  NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto