U bent hier

Kemphanen Eindhoven stappen op na vechtpartijen op Herentals ijs en gaan klacht indienen (1)

Herentals
20.02.2017 - 07.08u
Door: Peter Caers

De ijshockeywedstrijd tussen HYC Herentals en Kemphanen Eindhoven is zondagavond bij de rust stopgezet. De Nederlanders wilden niet verder spelen na enkele massale vechtpartijen op het ijs. Daarbij liep een van de Nederlanders mogelijk een kaakbreuk op.

De eerste schermutseligen waren er al bij de opwarming.

'Dit was too much', voorzitter Kemphanen reageert op vechtpartij met tegenstander

'Het liep zondagavond goed uit de hand tussen de ijshockeyers van Eindhoven Kemphanen en HYC Herentals. De wedstrijd werd gestaakt. Maar de onvrede ontstond al eerder, tijdens de warming-up. "Het leek erop dat ze wilden voorkomen dat verschillende sleutelspelers van ons tijdens de play-offs zouden kunnen spelen."

"Het was helemaal niet de bedoeling dat we het ijs op zouden gaan," vertelt voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg van Kemphanen. "In ijshockey wordt regelmatig geknokt. Daar hebben wij helemaal geen problemen mee. Zolang het niet uit de hand loopt en gewoon tijdens een wedstrijd gebeurt."

Blauw oog
Maar in dit geval liep het vóór de wedstrijd al uit de hand. "Tijdens de warming-up hebben twee spelers van Herentals onze jongens fysiek belaagd, een blauw oog geslagen en bedreigd."

Daarop wilden de Eindhovense ijshockeyers de wedstrijd niet meer spelen. "Wij wilden geen risico lopen, omdat binnenkort de play-offs wachten." Op 5 maart is Luik te gast in Eindhoven. "Dat duel willen we niet missen. Zeker niet zonder onze belangrijke spelers. Het leek erop dat Herentals wilde voorkomen dat verschillende sleutelspelers van ons tijdens de play-offs zouden kunnen spelen."

Scheidsrechters
Dat Kemphanen uiteindelijk toch het ijs op ging, kwam volgens Van Stuijvenberg door de scheidsrechters. Volgens hem wekten de referees de suggestie dat het cancellen van de wedstrijd gevolgen zou kunnen hebben voor de play-offs.

"Dat vonden onze jongens zo erg", laat Van Stuijvbenberg weten. "We hebben hier het hele seizoen hard voor gewerkt. Toen zijn we toch maar het ijs opgegaan."

Kaakletsel
Het resultaat was dat een Kemphaan - Marek Pitka - ernstig kaakletsel opliep. "Hij kreeg een harde 'check' van achteren en kwam tegen de boarding aan. Hij moest met spoed naar een ziekenhuis. Dat kan gebeuren bij ijshockey. Maar als je in ogenschouw neemt wat hieraan vooraf ging, hadden wij zoiets van: dit is too much. Daarna zijn we wel naar huis gegaan."

Volgens de voorzitter komen de play-offs niet in gevaar door dit besluit. "Onmogelijk." Volgens hem hangt Kemphanen wel twee punten in mindering en een geldboete boven het hoofd. "De suggestie dat je hierdoor de play-offs niet zou kunnen spelen, slaat gewoon nergens op." (bron Omroep Brabant)

Foto's Kurt Tops / NNieuws

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto