Ter gelegenheid van de Kiwanis Coppa Classic is het Kasteel de Merode in Westerlo volgende weekend 8, 9 en 10 juni volledig het domein van oldtimers en hun trotse eigenaars. Een absolute aanrader voor wie houdt van retrojuweeltjes en pure nostalgie. 

'Het jaarlijks klassiekerevent krijgt dit keer een extra feestelijk tintje want de Coppa Classic is aan haar 5e editie toe', zegt Tony Van Orshaegen communicatie Kiwanis.  'Het 3-daags oldtimerfestijn dat door Kiwanis Kempenkring georganiseerd wordt ten voordele van sociale projecten, is in de loop der jaren uitgegroeid tot publieksmagneet met internationale uitstraling.'

Nieuwigheden Coppa Classic Kiwanis Kempenkring

'Dit jaar staan er wat nieuwigheden op het programma. Zoals de Masterclass. Dat is een presentatie van alle winnaars van het Concours d'Elegance van de afgelopen vier jaar. Classics van het hoogste niveau gegarandeerd dus.

Naast deze pareltjes paardenkracht op wielen is er nog veel ander moois om naar te kijken. Of om over te vertellen. Want aan elke auto zit een verhaal en die worden graag gedeeld met de bezoekers.

Hiertoe is volop gelegenheid tijdens Dinner & Dance, een Coppa Classic Tour, een Concours d'Elegance en een oldtimermeeting. Het geheel wordt afgekruid met tal van randactiviteiten. En dan hebben we het nog niet gehad over het culinaire luik van dit zomers treffen. Een niet te missen feesteditie die voor de gelegenheid ook uitbreiding vindt op de Markt van Westerlo.'

Coppa Classic zet klassiekers in de kijker

'Concours d'Elegance... een prestigieuze competitie waarbij de fraaiste auto's dingen om een podiumplaats. De verkiezing vindt haar oorsprong in de 17de eeuw toen de Parijse aristocratie haar welstand tentoon spreidde door te pronken met koetsen. De rijtuigen werden doorheen de tijd vervangen door gemotoriseerde paardenkracht: automobielen.

Zo ontstond een geschiedenis van gelimiteerde modellen en andere magnifieke exemplaren. Splendeur in de overtreffende trap. Reden genoeg om er mee te pralen in défilés en schoonheidswedstrijden. Dat idee kon ook in onze contreien op bijval rekenen.

Onder impuls van Michiel Hehenkamp en Willy Mermans werd een jaarlijkse parade en prijskamp gehouden op het domein van kasteel de Renesse in Malle: de Coppa Bella Machina. Een gesmaakt concept dat door Kiwanis Kempenkring werd overgenomen, uitgebreid en herdoopt tot Coppa Classic. Sinds 2014 vindt het gala plaats in het prachtige historisch kader van het Kasteel de Merode in Westerlo.

Smaakvol event

'Ook aan tafel weten de organisatoren hun gasten flink te verwennen', vervolgt woordvoerder Kiwanis Tony Van Orshaegen. Want naast een stijlvol klassiekertreffen is de Coppa Classic ook synoniem voor een culinaire happening.

Op vrijdag 8 juni wordt de aftrap voor het festijn gegeven met een Dinner & Dance. Fijnproevers kunnen in alle rust het servet openvouwen in het restaurant, waar chef-kok Jef Gillis de scepter of liever gezegd de lepel zwaait in de keuken. Zijn creatief kooktalent belooft altijd een gedenkwaardige eersteklas culinaire ervaring. Gerechten met klassiekeigentijdse signatuur. Precies zoals u het mag verwachten op zo'n event.

Met een ruim aanbod aan Food & Drink stands is er volop gelegenheid om te proeven van champagne, koffiespecialiteiten en andere lekkernijen. Het hele weekend wordt opgesmukt door tal van randactiviteiten.'

Tourrit voor het goede doel

'Zaterdag 9 juni staat in het teken van de Coppa Classic Tour: twee tourritten van elk ongeveer 80 km, uitgezet volgens het systeem Bol-Pijl. Elke tourrit met 150 oldtimers, duurt gemiddeld 2 uur en voert door de mooiste plekjes van de Zuiderkempen. Genieten is het trefwoord bij deze tocht. Een goed gestoffeerd roadbook geeft aanwijzingen en gidst ook minder geoefende bestuurders op deze ontdekkingsreis met de oldtimer.  De Dinner-avond is uitverkocht.'

Schoonheidswedstrijd voor oldtimers

De meest tot de verbeelding sprekende auto's zijn present voor het Concours d'Elegance van zondag 10 juni. Een rijk scala klassiekers dingt dan mee naar de titel van 'mooiste'. Oldtimers van minstens 40 jaar oud komen in aanmerking voor dit predikaat.

Bij editie 2017 werd de trofee van 'Best of Show' toegekend aan de MG Coune Berlinette uit 1964 van Stefan Laridon. Wie deze prijs dit jaar wegkaapt?

Van de aanwezige deelnemers aan de oldtimermeeting nomineren de organisatoren een 30-tal auto's, die vervolgens worden beoordeeld door een professionele jury. Die bestaat uit Ton Roks (hoofdredacteur Octane Magazine), Arjen Geirnaert (Belgian Vintage Car Restauration), Gert Beets (Automotive Consultancy Services) en radiopresentator Guy De Pré als gastjurylid.

Locatie met aanzien

'Liefhebbers van cultureel erfgoed kunnen ook hun hart ophalen tijdens deze Coppa Classic. Naast de veelheid aan klassieke wagens is ook het fascinerende historisch kader en de groene omgeving van Kasteel de Merode een trekpleister. Het landgoed van de aristocratische familie de Merode geeft nog meer uitstraling aan het evenement.'

Goede doel

'Drijvende kracht achter het gebeuren is Kiwanis Kempenkring, een serviceclub die zich inzet voor de medemens en in het bijzonder voor kinderen. Zo organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen voor goede doelen.

Zoals deze Coppa Classic. De fundraising van dit oldtimerweekend richt zich op 8 initiatieven:

Avalympics vzw : een groep vrijwilligers die personen met een handicap begeleidt om ze actief te laten sporten.

Canisha vzw : leidt assistentiehonden op voor mensen met een fysieke of auditieve beperking.

G-judo : judo voor mensen met een beperking.

Het Ventiel vzw : organiseert buddywerking voor mensen met jongdementie.

Olivia Fund : ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België.

Twerk vzw : sociale werkplaats voor volwassenen met autisme.

• Vlaamse Vereniging Autisme vzw: de ouder- en familievereniging wil mensen met autisme, hun ouders, familie en sociaal netwerk informeren en samenbrengen.

(W)onderweg vzw : biedt een dagaanbod van activiteiten voor normaal begaafde personen vanaf 16 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS).'

Extra info kijk op www.coppaclassicdays.be

PRAKTISCHE INFO:

Volgend weekend 8,9 en 10 juni - Kasteel de Merode, Polderstraat 51 –  Westerlo
Programma:
Vrijdag: Bank Delen Coppa Classic Tour
Dinner & Dance met special guest Domino (enkel op reservatie)
Zaterdag: Coppa Classic Tour & Coppa Classic Short Tour
Dinner & Dance met special guest Elentriek (enkel op reservatie) (uitverkocht)
Zondag: Concours d'Elegance
Masterclass (de winnaars Concours d'élégance van de afgelopen 4 jaar)
Oldtimermeeting
Entree: Kaarten zijn te koop aan de kassa.
- oldtimer met 2 passagiers: € 20,-
- volwassenen: €10,-
- kinderen t/m 12 jaar: gratis toegang.

Foto's editie 2017 - archief Nnieuws - Guy Verellen.