Klaartje uit Houthalen-Helchteren is 27 jaar geleden geboren met een hersenverlamming. Ze kan, behalve praten en kijken, helemaal niets. Ze zit in een corset van haar schouders tot haar heup, dan nog in een speciale op maat gemaakte zitschaal, en dan kan ze pas in de rolstoel.

Zondag beleefde Klaartje samen met haar mama Heide op Yesterdayland in Bobbejaanland één van de mooiste dagen van haar leven. Een meet en greet met Frans Bauer inclusief.

Ik kreeg Klaartje meteen in het vizier bij aanvang van de spetterende show van Frans Bauer. Ik voelde emotie, een gesprek achteraf moest lukken. Want dit alles maakt je week en voel je veel respect.

Het relaas van een dag vol geluk en emotie met Klaartje en mama Heide

'Met haar armen en handen kan Klaartje ook niet zwaaien', zegt mama Heide. ' Op de leeftijd van 21 jaar is ze van school gekomen.  Door haar zware beperkingen kan ze niet naar een dagcentrum.  Zolang ik immers kan en leef, blijft ze volledig bij mij, dag en nacht.

We zitten in onze gemeente in de raad toegankelijkheid, want dat blijft een stokpaardje. Ook is Klaartje dikwijls een model voor Toegankelijk Vlaanderen. Ze boeken haar vaak als "model".

Ondanks dat iedereen er altijd van uitgaat dat het vreselijk erg is, zijn wij samen gelukkiger dan de meeste mensen die alles hebben en kunnen.

Met en door zo een kind, leer je relativeren en leven per minuut en per dag, elke mooie is ééntje om te koesteren. De tol natuurlijk is er ook na een dag als zondag maar dat nemen we er graag bij.

Haar hele aandacht gaat naar onze dansshow op 15 september in de Adelberg schouwburg in Lommel, waar ze kan stralen en 'de artiest" zelf kan zijn', vervolgt mama Heide.

Yesterdayland : 'Alle aandacht voor bezoekers met een beperking'

'Niets dan lof over de Yesterdayland-organisatie', vertelt de mama van Klaartje verder. 'Ik had via facebook de vraag gesteld of het haalbaar was met Klaartje op het festival. Per direct en met alle vriendelijkheid kregen we antwoord, dat Klaartje heel welkom was, en ze er alles aan zouden doen om er een mooie dag van te maken. Dat ze zelfs een Meet en Greet kreeg met haar favoriete artiest....Frans Bauer.

Bij het onthaal was alles in orde. Overal was het zeer druk natuurlijk en nergens voorbehouden plaatsen voor rolstoelers. We kozen bij aanvang voor Raymond van 't Groenewoud.  Daar stond Klaartje pal in de zon.

Eén van de medewerkers is aan de Security gaan vragen of ze aan de andere kant mocht staan, want daar was schaduw. Ze moest dan wel pal voor het podium door om niet door de mensenzee te moeten gaan.

Het probleem was dat er staven op de grond lagen, waardoor rijden niet mogelijk was. Een security-man heeft fotografen gevraagd haar tot aan het podium te heffen. Top gewoon. Alles was eigenlijk goed toegankelijk. Zelfs bij de EHBO-tent kon ze een bed krijgen om haar corset even uit te doen en te rusten zonder problemen, die EHBO-mensen staan ergens in een hoekje, maar verdienen ook alle lof.'

Klaartje: 'Wat een belevenis, samen met Frans Bauer op het podium, ik was zo gelukkig'

'We kregen begeleiding mee om tijdig bij het concert van Frans Bauer te geraken', vervolgt mama Heide. 'Een jonge medewerker duidde een plaats voor het podium aan, net voor de boxen. Klaartje moest nu met oordoppen luisteren. Ze stond echter helemaal vast, wat haar erg zenuwachtig maakte. Onze begeleider kwam heel dikwijls kijken of alles ok was, maar ik gaf aan dat het niet ging zo.

Weg daar. Nu veilig voor het hek. Zo zag Klaartje Frans opzij, maar wel zonder dat haar armen klem zaten. Het was al een hele bevalling geweest. Ze was zeer moe en haar lichaam deed pijn, maar dat kon haar niet meer deren.

Op het moment dat Frans Bauer haar zag, vroeg hij aan fotografen haar op te tillen. Enkele fotografen (waaronder Peter van Nnieuws) droegen haar met stoel en al naar hem. Toen kwam alle spanning bij Klaartje ineens op.

Frans zong voor haar het liedje van 't Bubbelbad (ze heeft er zelf ook ééntje, en dat wou ze tegen hem zeggen). Klaartje was heel ongerust tot ik bij haar stond. Dan kon ze zelfs wat meezingen.

Klaartje had nog pralines gekocht speciaal voor hem. Frans was er heel blij mee. Klaartje reageerde nu helemaal holderdebolder. Ze mocht op het podium blijven staan. Waawh. Na het optreden brachten ze haar nog backstage voor de ontmoeting met Frans. Toen was ze helemaal op en leeg, maar we hebben nog een zeer mooi en warm gesprek gehad over haar, en Frans z'n gevoel erbij. Zo intens.

We danken alle medewerkers van Yesterdayland en de sympathieke fotografen. Zo bijzonder om Klaartje een hoogtepunt in haar leven te geven. Bij het verlaten van het park stond nog onze lieve securityman, die de hele dag zo goed gepast had op haar.

We begrijpen wel dat we uitzonderlijk veel geluk hebben gehad die dag, maar desondanks is het een festival dat perfect mogelijk is voor mensen met beperkingen.

Jammer dat je vaak negatieve verhalen leest over de dingen die mensen met beperkingen meemaken (wat ook dikwijls zo is, b.v. het Schlagerfestival in Hasselt), maar het kan inderdaad ook anders.

We hebben een speciaal leven, dat niet echt het normale is als alleenstaande moeder met een dochter als Klaartje.

Reizen natuurlijk, onze droom is de kerstman in Lapland maar het lukt ons niet. We trekken door de hoge sneeuw met de rolstoel, ze zat op een kameel in Tunesië en Egypte, we verbleven op een werkschip , pas terug van een zware tocht met ons tweetjes naar de Opaal kust, Cap Gris Nez met de rolstoel.

Toegankelijkheid, maar zeker muziek en dans is enorm belangrijk voor Klaartje.

Samen met haar dans ik wedstrijden en demo's rolstoeldansen. Ook danst ze samen met een ander meisje in de rolstoel, samen terwijl ik haar duw. Begin november vertrekken we naar de wedstrijden in Bratislava en eind november naar Malta, samen met nog dansers van de Belgische federatie. Ze heeft ook veel Kampioenschappen gewonnen.  Nog eens bedankt allemaal!', besluit de mama van Klaartje Peeters.

Foto's Nnieuws / redactie Guy Verellen.