U bent hier

Klas 6a van Campus De Vesten is ‘Sterrenklas 2018’

Herentals
16.05.2018 - 12.38u
Door: Mark Jaspers

Winnaar Europawedstrijd Sterrenklas www.wordsterrenklas.be. Klas 6a van De Vesten uit Herentals mag zich een heel jaar lang 'Sterrenklas 2018' noemen.

Sterrenklas is een interactieve online wedstrijd waarbij leerlingen Europa spelenderwijs beter leren kennen. Naast de felbegeerde titel winnen de leerlingen ook een daguitstap op vrijdag 1 juni naar Duin & Zee in Oostende, waar ze de winnaars uit andere provincies ontmoeten.

Enthousiaste sterrenzoekers
Een veertigtal klassen van de 3e graad basisonderwijs streden om de titel 'Sterrenklas 2018'. "Europa heeft invloed op het leven van iedereen, ook van kinderen. De deelnemende scholen en de leerlingen zijn erg enthousiast over de Sterrenklaswedstrijd.

Daarmee leren de leerlingen op een leuke, interactieve manier meer over de Europese Unie. Sterrenklas is een mooie aanvulling op het didactisch materiaal en de Europaweken waar de provincie Antwerpen leerkrachten al jaren mee ondersteunt", stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor de Europese Samenwerking.

Sterren verdienen
2019 is het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Om dat te vieren vertelt de 'cultuurster' de 11- en 12-jarigen over de Europese gebouwen en monumenten, eten en drinken, tradities en gewoonten, muziek en dans, verhalen, legendes en fictieve figuren. Van 18 april tot 8 mei konden de leerlingen aan de cultuurster tonen wat ze weten over ons Europees cultureel erfgoed door zoveel mogelijk online-opdrachten goed in te vullen.

Voor elk goed antwoord kregen de leerlingen een letter, waarmee ze een zin konden vormen. Die zin was 'Europa houdt van al haar culturen'. In de provincie Antwerpen behaalde klas 6a van De Vesten de hoogste score. Zij mogen zich daarom 'Sterrenklas' noemen.

Leerkracht Vanessa Vranken van Campus De Vesten: "Het eerste wat mijn leerlingen deden was elkaar verbaasd aankijken om daarna van hun stoel te springen, elkaar te omhelzen en een vreugdedansje te doen. Ze konden het niet geloven dat net zij gekozen werden als winnende klas. Een schoolreis naar zee? Waauw!"

Sterrenklas is een initiatief van Europa Direct van het Antwerpse provinciebestuur in samenwerking met andere provinciebesturen en Brussels gewest. Europa Direct is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger.

In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 28 lidstaten. Europa Direct is een partnerschap tussen provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Voor Sterrenklas wordt samengewerkt met Europahuis Ryckevelde. (pp)

imageMeer nieuws

Toneelstuk laat 60.000 Vlaamse leerlingen praten over pesten

Kempen regio | Vlaanderen 27.10.2020 - 10.59u movie (1) reading time1min

Theatermaker Arnaud Vandermeiren werkt aan een theaterstuk, spel en workshop 'Over Pesten'. Daarmee wil de acteur, vroeger zelf slachtoffer van pesterijen, de komende vijf jaar ruim 60.000 Vlaamse scholieren leren praten over pesten.

Vanaf september 2021 wil hij met het project naar middelbare scholen, jeugdbewegingen, culturele centra en de welzijnszorg trekken.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto