Koning Filip bezocht vanmiddag Janssen Pharmaceutica Beerse in het kader van de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Hij werd er ontvangen door topman dr. Paul Stoffels, Kempenaar uit Hoogstraten, die aan het hoofd van het onderzoek staat.

'We werken eraan met een topteam van zo'n 1.000 mensen 24 op 24', zegt Paul Stoffels aan Koning Filip in het dr. Paul Janssen Research Center.

'We hopen er eind dit jaar mee klaar te zijn, of ten laatste begin 2021, om zo in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen vaccineren. We zijn enorm trots dat wij als bedrijf uit Beerse dit kunnen verwezenlijken.


Koning Filip krijgt uitleg over de coronatests.

We hebben een fantastisch team en hebben al meer dan 100 geneesmiddelen en vaccins ontwikkeld. Hier zijn we op ons best.'

Nieuwe fase in ontwikkeling vaccin tegen COVID-19 start twee maanden vroeger en wordt deels uitgevoerd bij Janssen Pharmaceutica

Janssen Pharmaceutica start nog deze maand met testen op proefpersonen. Al meer dan 500 mensen hebben zich daarvoor aangeboden in Beerse.

Bij een rondleiding door het labo sprak de Koning met enkele van de wetenschappers die zich hier vrijwillig en met volle overgave voor hebben ingezet.

Om bij te kunnen dragen aan het verhogen van de testcapaciteit, werd in recordtempo een nieuw biotechlab opgezet.

De Koning stak de Janssen onderzoekers een hart onder de riem voor hun aanhoudende inspanningen.

Farma als essentiële sector

Het bezoek van Koning Filip benadrukt het belang van de farmaceutische sector in de strijd tegen COVID-19.

'We zijn als essentiële sector steeds operationeel gebleven tijdens de COVID-19 pandemie. We zijn ook fier dat we het verschil hebben kunnen maken door bijvoorbeeld het verhogen van de COVID-19 testcapaciteit of het produceren van desinfecterende handgel voor ziekenhuizen", aldus Kris Sterkens, CEO van Janssen Pharmaceutica.

'De Koning was ook geïmponeerd over de start van de klinische proeven van het vaccin vanaf 21 juli. Dat is voor België een heel symbolische datum.'

Foto's  & beelden : Dr. Paul Stoffels geeft duiding aan koning Filip over het lopende vaccin-onderzoek / Ook koning Filip draagt een mondkapje, om het bezoek coronaproof te laten verlopen / Labo-team Ann Haesevoets en Olo Latagie geven aan de Koning extra labo-details over de coronatests / © Nnieuws / Guy Verellen.