De Investeringsintercommunale voor de Gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA) rekent de stad Herentals per jaar €250.000 onkosten aan, maar weigert te zeggen wat die kosten dan wel inhouden.

De afgelopen 4 jaar betaalde de stad €1 miljoen aan IKA, maar niemand weet waarom, en dit ondanks herhaalde vragen om duidelijkheid. 'IKA wil daar gewoon niet op antwoorden', zegt raadslid Peter Verpoorten (Groen).

IKA heeft geen werking en, op een secretaris na, helemaal geen personeel. Het is een aandelenportefeuille voor de aangesloten gemeenten. IKA investeert bijvoorbeeld in de windmolens van Storm in Westerlo en keert soms dividenden uit aan de leden. Maar het rekent dus ook onkosten aan.

Alleen mag niemand blijkbaar weten wat die onkosten dan zijn. 'Ik heb nochtans maar één simpele vraag", zegt Verpoorten tijdens de gemeenteraad. 'Waar geeft IKA dat geld elk jaar aan uit?'

Niks transparantie bij IKA

Verpoorten heeft die vraag al vier keer gesteld aan IKA, driemaal heeft de investerings­intercommunale niet eens geantwoord. "De 4e maal kreeg ik van secretaris Lieven Ex van de IKA een melding van twee regels met een vage uitleg, zonder de juiste bedragen", zegt Verpoorten. "Er stond dat ze het geld uitgeven aan bedrijfsrevisoren en aan zitpenningen voor de afgevaardigden van de gemeenten.

Maar ze weigeren om details te geven van hun jaarrekeningen.

Ook de stad Herentals heeft ook al 3 keer officieel om uitleg verzocht, maar IKA reageert niet eens. (pp-pv)