Een delegatie van N-VA Herentals voerde vanochtend een ludieke actie aan 't Loopke in het centrum van Herentals. Dit om te "vieren" dat na meer dan 20 jaar van (loze) beloftes, het Loopke na een regenbui nog steeds in een modderpoel wordt herschapen en er van de opwaardering van dit paadje nog steeds geen sprake is.

"Het is een zeer belangrijke verkeersader voor de zwakke weggebruiker tussen de Belgiëlaan en onze winkelstraat, dus het is ons een raadsel hoe je zoiets al decennialang kan laten aanslepen," aldus Yoleen Van Camp.

Deze legislatuur leek er eindelijk een oplossing in de maak voor het Loopke. Eind 2015 werden de plannen voor het Binnenpad voorgesteld aan de inwoners van Herentals, en ook 't Loopke zou, na decennialange verwaarlozing, een totale make-over krijgen.

Er is toen nog expliciet gevraagd naar de timing en de huidige burgemeester liet toen verstaan dat in 2016 de werken volledig afgerond zouden zijn. Op een toelichting eind 2016 stond de heraanleg van 't Loopke als een korte termijn actie aangeduid. Ook in het meerjarenplan van november 2015 stonden de werken voor de heraanleg van 't Loopke gepland voor uitvoering in 2016.

In het meerjarenplan van november 2016 werden de werken nog altijd in 2016 gepland. In de budgetwijziging 2017-1 werd de uitvoering van de werken verschoven naar 2017 en in de budgetwijziging 2017-2 is een fikse verhoging van het budget voorzien maar zouden de werken nog volledig in 2017 uitgevoerd worden.

Yoleen Van Camp, federaal parlementslid en bestuurslid van N-VA Herentals: "Om die planning te halen, zal het stadsbestuur dan toch wel heel snel in gang moeten schieten, want we zijn nog een kleine 2 maanden verwijderd van 2018 en er is aan het Loopke nog juist niets gedaan. De eerste belofte van de heraanleg dateert al van meer dan 20 jaar geleden.

We brengen dit punt dinsdag op de gemeenteraad en vandaag "vieren" we helaas dus ook de decennialange verwaarlozing van dit paadje. We hebben onze botten aangetrokken, onontbeerlijk voor wie door 't Loopke moet na een regenbui, want dan wordt het paadje een modderpoel."

Voor de "viering" van meer dan 20 jaar stilstand in dit dossier heeft de ploeg slingers en ballonnen mee, die meteen ook het troosteloze Loopke wat opsmukken.

Een opmaak van 't Loopke, een belangrijke verkeersader voor de zwakke weggebruiker tot aan de winkelstraat, is ook een middel dat men in de strijd tegen de leegstand in de Zandstraat kan gebruiken.

"Om de leegstand van één van de belangrijkste winkelstraten, de Zandstraat, tegen te gaan, is het essentieel dat het bestuur de toegangswegen naar die winkelstraat in optimale staat houdt. Het Loopke is bij regenval of winterweer echter onbruikbaar, waardoor een belangrijke toegangsweg voor fietsers en voetgangers naar de Zandstraat eigenlijk wegvalt.

Het is tergend hoe het huidige en de vorige stadsbesturen dit dossier stof hebben laten vergaren, terwijl een fatsoenlijke opmaak van dit paadje nu toch helemaal niet zo veel gevraagd is," aldus Van Camp, die zich verder ook afvraagt waarom het stadsbestuur sinds eind 2015 niet meer communiceert over de plannen voor het Binnenpad en 't Loopke.  (pb)

Schepen van middenstand en mobiliteit Jan Michielsen (CD&V) reageert dat de aanbesteding voor het paadje loopt. "De gunning van de werken kan gebeuren, volgend jaar zullen we het lint doorknippen."