U bent hier

Maarten Puls uit Herentals wordt nieuwe provinciegriffier

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
28.05.2021 - 12.49u
Door: Lex Verellen

Maarten Puls uit Herentals legde de eed af als provinciegriffier in de Antwerpse provincieraad. Vanaf 1 september komt hij aan het hoofd van de provinciale administratie.

Vanuit deze functie vormt hij het scharnierpunt tussen beleid en administratie. Maarten Puls is 43 jaar en woont in Herentals. Met een carrière van meer dan 20 jaar in dit bovenlokale bestuur, kan de provincie rekenen op zijn ruime ervaring en de voortzetting van de moderne administratie.

Maarten Puls legde gisteren in de Antwerpse provincieraad de eed af als provinciegriffier. Hij deed dit in handen van provincieraadsvoorzitter Kris Geysen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de deputatie. De andere provincieraadsleden volgden door de coronamaatregelen de online zitting van thuis uit.

Voorzitter Kris Geysen: "Als voorzitter van de provincieraad heb ik de afgelopen 8 jaar goed kunnen samenwerken met de huidige provinciegriffier. Op Danny kon ik en gans de provincieraad altijd rekenen.

We konden steeds terecht bij hem met al onze vragen, nooit was er iets te veel! Ik hoop deze werking verder te zetten met de nieuwe provinciegriffier. Ik wens de huidige provinciegriffier alvast veel succes in de toekomst en heet Maarten Puls van harte welkom als nieuwe griffier."

Maarten Puls kwam als eerste laureaat uit het examen van griffier. Tot op heden was hij departementshoofd van het Departement Economie, Streekbeleid en Europa. Als griffier staat hij aan het hoofd van de Antwerpse administratie.

Vanuit zijn functie vormt hij het scharnier tussen beleid en administratie. Hij staat in voor de voorbereiding en de uitvoering van de beslissingen van de provincieraad en de deputatie. Hij is secretaris van de deputatie, woont de vergaderingen van de provincieraad bij en is verantwoordelijk voor de officiële verslaggeving ervan.

Provinciegriffier is naast de financieel beheerder, een bij provinciedecreet vastgelegde functie. Hij staat ook in voor de Openbaarheid van Bestuur.

Gedeputeerde Lemmens: “De griffier is beleidsmatig een belangrijke spilfiguur wiens advies over juridische, bestuurlijke of beleidsmatige thema’s door de provinciale bestuursorganen ingewonnen wordt. Vertrouwen, integriteit en loyaliteit zijn daarbij belangrijke waarden.

Zo vertrouwt elke gedeputeerde erop dat de griffier erover waakt dat het bestuursakkoord correct uitgevoerd wordt, maar ook dat beleid door de 1.700 medewerkers degelijk voorbereid en uitgevoerd wordt en dit binnen een wettelijk kader.

Kortom, hij is een bruggenbouwer tussen de verschillende actoren binnen en buiten de organisatie”.

“De deputatie is huidig provinciegriffier Danny Toelen zeer erkentelijk voor het groot gevoel voor verantwoordelijkheid waarmee hij zich van zijn taken gekweten heeft en ook onze organisatie door de COVID 19-crisis geloodst heeft. En we willen ons volste vertrouwen uitspreken in onze nieuwe griffier, Maarten Puls, die al een gedegen traject bij Provincie Antwerpen afgelegd heeft.”

Ruime ervaring bij de provincie

Maarten Puls is 43 jaar, woont in Herentals en studeerde master in de Biowetenschappen (optie landbouw). Hij werkt reeds 20 jaar voor de provincie, wat zorgt voor een ruime kennis en ervaring in overheid en beleidsprocessen.

Puls startte in 2001 als projectmedewerker Agrarisch natuurbeheer in de Hooibeekhoeve. In 2003 werd hij Plattelandscoördinator bij de Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid, waar hij in 2006 diensthoofd werd. De voorbije 11 jaar leidde hij succesvol het Departement Economie, Streekbeleid en Europa.

Maarten Puls: “Mijn geloof in de meerwaarde van het provinciebestuur, als rechtstreeks verkozen, bovenlokale overheid, en in de Provincie Antwerpen in het bijzonder, is groot.

Dagelijks voor alle inwoners, voor organisaties en voor de lokale besturen, rechtstreeks en onrechtstreeks, werken aan een zichtbare maar ook onzichtbare kwaliteitsvolle dienstverlening is iets waar ik me met veel passie voor wil inzetten.

Dit mogen doen aan het hoofd van deze flexibele en open organisatie met gedreven vakmensen boordevol expertise is een hele eer.”

Overgangsregeling tot 31 augustus

Danny Toelen blijft tot en met 31 augustus provinciegriffier. Hij deed deze functie al meer dan 20 jaar. Hij zorgde voor een efficiënt werkende, open en flexibele administratie waarbij steeds sterk werd ingezet op digitalisering.

De werkomgeving in het nieuwe provinciehuis, een architecturaal merkteken in de stad Antwerpen, is hiervan een duidelijke uiting.

Door de digitaliseringsinspanningen kon het provinciebestuur tijdens de afgelopen COVID- 19 crisis vlot overschakelen op online werken. Vanuit zijn sterk geloof in de noodzaak aan een verkozen bovenlokaal bestuursniveau maakte hij vier provincieraadsverkiezingen mee en ondersteunde vijf verschillende deputaties in hun werking. Hij werkte in zijn functie ook met twee gouverneurs samen.

In uitvoering van het provinciedecreet fungeert Maarten Puls van 1 juni tot 1 september als provinciegriffier in opvolging. Op die manier wordt een vlotte overgang voorzien.' Foto: Provincie Antwerpen/ N.

imageMeer nieuws

KVC Westerlo houdt de koppositie stevig in handen na zege bij RWDM : 1-2

Kempen regio | Nationaal | Westerlo 17.10.2021 - 22.59u

HYC - Chiefs Leuven : 11-5 - herbekijk

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 17.10.2021 - 18.24u

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Kempen regio | Neteland 17.10.2021 - 17.57u

Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort een coronavaccin? Pfizer dient alvast aanvraag in

Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 17.10.2021 - 10.22u

Lierse Kempenzonen keert met nederlaag terug uit Virton : 2-1

Lier regio | Nationaal 16.10.2021 - 22.45u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 16.10.2021 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto