U bent hier

Maes Industries : huzarenstuk bij ombouw kazerne Houthalen voor 600 vluchtelingen

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen
14.09.2015 - 00.18u
Door: Herman Gezelle

De vluchtelingencrisis nam afgelopen weekend nooit geziene proporties aan. Duitsland sloot door de massale vluchtelingenstroom meteen de grenzen.  De stad München heeft de opvanglimiet bereikt. Berlijn stuurt extra vluchtelingen naar België.

Het Rode Kruis Vlaanderen doet recent beroep op gerenommeerde bedrijven om op erg korte termijn oude legerkazernen en openbare gebouwen om te bouwen tot leefbare vluchtelingencentra.

Maes Industries uit Herentals, de specialist in warmte- en koeltechniek, is in opdracht van Rode Kruis Vlaanderen volop de ex-legerkazerne van Houthalen-Helchteren aan het ombouwen voor de opvang van 600 vluchtelingen.

Bob Milis, Business Development Manager van Maes Industries geeft op de site aan de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren de details : 'Het gaat om één van the biggest challenges van ons bedrijf. Op 25 augustus, zo'n 14 dagen geleden,  kregen we de opdracht van het Rode Kruis.  Op 16 september, dus overmorgen, moeten 3 gebouwen opgeleverd worden.'

Huzarenstuk qua planning en organisatie : very short time, 3 weken

'De eerste vluchtelingen arriveren al op 21 september', weet Bob Milis, 'dan moeten alle installaties operationeel én winterproof zijn. Dat gaat perfect lukken, maar dat vergt full power inzet van heel ons team.

We voorzien de 5 ruime -40 jaar oude- gebouwen van nieuwe stookolieketels Viessmann van 200Kw ieder, sanitair warm water 5 x 500 l, 5 stookolietanks van 5.000 l om de winter probleemloos te kunnen doorbrengen. 

Ook brengt ons bedrijf een nieuwe hoofdwaterleiding, radiatoren, douches met de ventilatie en extractie (afzuiging) aan,' besluit een enthousiaste Bob Milis.

Jan Laeremans, Technical Director Maes Industries : 'Het blijft een bijzonder grote uitdaging qua planning, maar we hebben een tof en hard werkend team.  Ik ben continu aanwezig op de werf hier in Houthalen voor de dagelijkse coördinatie. Hier werken 16 medewerkers, inclusief op zaterdag.

De oude gebouwen hebben weinig isolatie, dus hebben we onze installaties extra power gegeven.  De vluchtelingen gaan géén enkele nacht kou lijden.  We zorgen ook dat de staff, de Vlaamse begeleiders van de vluchtelingen, op hun locatie in optimale omstandigheden kunnen wonen en werken'.

Project Vilvoorde voor opvang 160 vluchtelingen

Maes Industries verbouwt vanaf vandaag ook nog de oude Freinetschool aan de Willem Elsschotstraat in Vilvoorde om tot een bewoonbare loods met nieuwe verwarming, douches, sanitair en ventilatie. Ook in opdracht van Rode Kruis Vlaanderen.

Er worden daar eind van deze maand 160 vluchtelingen verwacht.

Guy Verellen /  exclusief NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto