U bent hier

Meester Kurt : 'Ons Sixkes peterschap herdenking Bevrijding WOII is voor blijvende herinnering aan de weeskindjes Besloten Hof'

Herentals | Internationaal | Nationaal
12.09.2019 - 18.02u
Door: Herman Gezelle

Vanmiddag kwamen de leerlingen van 6e B (W)Onderwijs -beter bekend als de 'Sixkes'- een bezoek brengen aan de unieke verzameling legervoertuigen uit WOII van erfgoedliefhebber Yves Herman in Vennen.

'Onze klas 'De Sixkes' is volop het peterschap voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding aan het voorbereiden', zegt meester Kurt De Kinder van 6eB (kOsh). 'Het monument voor de  weeskindjes in het Besloten Hof staat centraal op 23 september.

De leerlingen leggen die herdenkingsdag papavers neer, ze vertellen het verhaal over de weeskindjes in die oorlogsjaren, een leerlinge blaast de Last Post op trompet en véél meer.  Het wordt een indringende en emotionele herdenking.  Bedoeling is dat onze school het peterschap voor de volgende generaties blijft verzekeren.  De burgemeester zal ook een oorkonde ondertekenen die de stad en onze school bindt voor de toekomst.

We komen vandaag een kijkje nemen naar deze uitzonderlijke verzameling legervoertuigen die de Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Dat boeit iedereen. 

Onze dank gaat naar de sympathieke eigenaar en erfgoedliefhebber Yves. We mochten op de Scamwell Pioneer uit 1940 plaatsnemen (foto) die de Britse troepen in gebruik hadden voor het transport van zeer zware lading als tanks en zwaar geschut. Dat is een aparte ervaring', besluit leerkracht Kurt De Kinder.

Programma 75 jaar Bevrijding Herentals - Besloten Hof

'Maandag 23 september om 13.30u worden de militaire en burgerlijke slachtoffers herdacht in het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster, Nonnenstraat Herentals', vertelt Ronnie Neefs, NSB-coördinator gewest Kempen.

'Op de  binnenplaats van het klooster heeft er een paar dagen voor de Bevrijding, één van de meest dramatische gebeurtenissen afgespeeld.  Jonge kinderen waren op dat moment aanwezig op de verkeerde plaats en op het verkeerde moment. 

Nadat op 15 september 1944 om 14u de rook van de granaatinslag verdwenen was, waren er 6 jonge slachtoffertjes te betreuren.  Ook verschillende zwaargewonden met blijvend letsel deelden in de klappen. Kinderen tussen 6 en 12 jaar.  Hun leven was al beeindigd voor deze was begonnen.

Door de chaotische periode juist voor de Bevrijding werden deze kinderen begraven in alle stilte op het kerkhof Bosbergen van Herentals. 

Op 26 augustus 2017 werd dit een eerste maal herdacht. Een monumentje werd toen geplaatst in het Besloten Hof ter nagedachtenis van deze slachtoffertjes.

Deze (wees)kinderen zijn stilaan een symbool voor alle slachtoffers van Herentals tijdens de 2e Wereldoorlog.  Tijdens deze unieke herdenkingsplechtigheid zingt het Koninklijk St.-Franciscuskoor onder leiding van dirigent Kristiaan De Becker, er speelt een doedelzakspeler en veel meer', besluit Ronnie Neefs.

De komende dagen volgt op Nnieuws meer over 75 jaar Bevrijding van Herentals.

Op de video : de Scammell Pioneer in actie bij de Britse troepen tijdens WOII -- Op de foto's : de leerlingen van 6 B (De Sixkes) (W)Onderwijs (kOsh) mogen op de Scammell Pioneer plaatsnemen.

Guy Verellen / Nnieuws / met dank aan Yves Herman.

imageMeer nieuws

Ex-wielrenner Jurgen Van den Broeck gaat autoracen : nieuwe passie voor Morkhovenaar

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.07.2020 - 09.05u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 05.07.2020 - 20.12u

Nieuwe samenwerking en renner voor VDB Cycling Team

Kempen regio 05.07.2020 - 20.10u

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal
Herentals | Provincie Antwerpen 05.07.2020 - 15.27u

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs
Herentals | Herenthout | Neteland 05.07.2020 - 07.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto