Vanmiddag opende Moktamee officieel de deuren in blok-L van het voormalige Francesco paviljoen aan de Bovenrij 30. Bent u kunstenaar of (beginnend) ondernemer? Kunt u iets maken, hebt u passie en ambitie? En bent u op zoek naar een inspirerende en betaalbare werkplek waar u deel kan uitmaken van een creatieve community?

'De eerste bewoners die vandaag hun intrek hebben genomen bij Moktamee heten u dan van harte welkom', zegt burgemeester Mien van Olmen (CD&V).  'Ook als u geen werkplek zoekt, kan je deel uitmaken van de community. 

Marijke Beckers (Boundless Graphix) is grafisch vormgeefster en woont in Olen: “Ik werkte van thuis uit en had nood aan een betere afscheiding tussen werk en privé, maar dan niet in een klassieke kantooromgeving. Ook de nood aan een gelijkgestemde community werd groter.

En toen kwam Moktamee. Herentals had echt nood aan een plek waar freelancers, kunstenaars en creatievelingen kunnen samenkomen. Een creatieve kruisbestuiving zal ongetwijfeld voor leuke projecten zorgen. Bij Moktamee heb je de vrijheid om je eigen plaats in te richten tot een inspirerende werkplek, wat voor creatievelingen echt belangrijk is.”

Agnes Janssens uit Olen is een sociaal geëngageerd beeldend kunstenares. Ze is de bedenker van ‘Herentals in de ban(d) van de fiets’: “In dit inclusie-project maak ik samen met mensen uit verschillende sociale groepen van de samenleving hedendaagse volkskunst rond het thema ‘fiets’.

Ik was onmiddellijk verliefd op het concept van Moktamee en vond er de perfecte ruimte om mijn droom waar te maken. Met ‘Feniks’, atelier voor hedendaagse volkskunst, kan ik samen met bevriende kunstenaars en enthousiaste creatieve mensen mijn passie en ambitie verder uitbouwen.”

Bert Leysen (leerkracht, beeldend kunstenaar, muzikant): “Toen ik over Moktamee hoorde, klonk dat als een droom in mijn oren. Sowieso heb ik al een speciale band met het voormalige schoolgebouw, omdat ik er zelf gestudeerd heb en tegenwoordig een archiefpagina over de school beheer.

Nu vind ik er hopelijk een plek waar ik, na mijn afstuderen aan de kunstacademie, aan mijn schilderijen kan werken en, wie weet, bij gelegenheid al eens kan repeteren met mijn medemuzikanten van Kinky Bing.”

Ronny Eelen is IT’er en houtbewerker uit Geel: “Overdag werk ik als IT’er op de hoofdzetel van een Belgische bank. Buiten mijn werktijd heb ik een passie voor houtdraaien. Ik heb daarvoor een bv’tje opgericht en maak en verkoop geregeld houten schotels, vazen en andere objecten.

Alleen kan ik me er thuis te weinig toe dwingen om daar stappen in te maken. Bij Moktamee hoop ik een plek te vinden die me de het duwtje in de rug kan geven wat ik nodig heb. Ook de mogelijkheid om bij Upstores in het naburige gebouw samen met andere bewoners een winkeltje in te richten is voor mij erg interessant. Ik overweeg zeker om een werkplek bij Moktamee te gaan huren.”

Ronald Mariën is gepensioneerd standenbouwer uit Lier en maakt naam als beeldend kunstenaar: “Een half jaar geleden bracht een gemeenschappelijke vriend me in contact met Moktamee. Ik was het initiatief van bij de start genegen. Een werkplek heb ik voorlopig niet nodig, maar ik overweeg het wel in de toekomst. Ik probeer erbij te zijn telkens er iets bij Moktamee gebeurt en heb ook plannen waarin ik wil samenwerken met de community.”

Mattias Deboutte is ondernemer in Herentals. Als bedrijfsleider van Verwerft interieurs maakt hij exclusieve houten interieurs voor klanten over heel het land: “Vanuit de visie op mijn eigen bedrijf zie ik het belang om mijn medewerkers in contact te brengen met een zo breed mogelijk aanbod aan creatieve processen.

Ik ben al in gesprek met Moktamee om te onderzoeken hoe we de brug kunnen slaan tussen hun community en de medewerkers in mijn schrijnwerkerij. We werken regelmatig samen met kunstenaars en maken ook prototypes voor gevestigde meubelontwerpers.”

Koen Snoeckx (Luscinus) is de bedenker van Moktamee, maar vooral gewoon ook een van de bewoners: “Met mijn bedrijfje geef ik vorm aan nieuwe manieren van samenwerken die noodzakelijk zijn voor de toekomst van onze maatschappij. Ik heb de voorbije jaren over heel Europa creatieve broedplaatsen bezocht en ben ongelooflijk enthousiast om er nu ook in Herentals een te zien ontstaan.

Ik hoop mijn expertise als mentor voor creatieve ondernemers en mijn internationaal netwerk te kunnen inzetten om de ambities van de bewoners te helpen waarmaken. Ik ben de stad ook heel dankbaar dat ze vanaf dag één in dit avontuur geloven en er mee de ruimte voor bieden.”

Moktamee en lokaal bestuur Herentals

Mien van Olmen, burgemeester Herentals: “De toekomstige ontwikkeling van deze voormalige scholensite Francesco, gelegen tussen de prachtige kloostertuin van het Besloten Hof, de historische vesten en de dynamische Bovenrij, biedt heel wat nieuwe kansen, zowel voor de site zelf als voor heel onze stad.

In opdracht van de eigenaars, de Zusters Franciscanessen - het bisdom,  wordt momenteel gezocht naar het creëren van een ‘stad in onze stad’, met veel aandacht voor het samenbrengen van diverse functies die naast wonen gepaste dynamiek en levendigheid zullen brengen.

In afwachting van deze nieuwe toekomst geeft het tijdelijk gebruik de stad en haar inwoners alvast de mogelijkheid om te experimenten en te peilen naar hedendaagse noden en kansen.

Na Upstores en de Fietsbieb is Moktamee dan ook een zeer dankbare creatieve partner. Moktamee past helemaal in ons Herentals als stad van aanpakkers.

Wie kan bij Moktamee terecht?

'De getuigenissen van de eerste deelnemers geven meteen een perfect beeld van wie allemaal welkom is bij Moktamee. Creatieve of beginnende ondernemers die een plek zoeken om samen met anderen te creëren en/of verkopen: textiel, juwelen, hout… maar ook digitale makers zoals interieurontwerpers, game developers zijn meer dan welkom.

Net zoals kunstenaars die hun passie een stap verder willen brengen. “Maken, passie en ambitie” is wat telt. Op termijn wil Moktamee ook ruimte bieden aan een bredere doelgroep van mensen die vanwege corona gedwongen is om thuis te werken en dit liever doet in een inspirerende omgeving in plaats van in de eigen woonkamer.

Maar Moktamee is in eerste plaats een community en ook wie geen werkplek huurt in het gebouw kan er deel van uitmaken. Door het organiseren of bijwonen van workshops, lezingen, exposities enz.'

Burgemeester Mientje ontvangt de eerste steen

Iedereen die de community steunt, maakt er ook deel van uit en voor hen organiseert Moktamee een passend feest zodra de coronabarometer op groen staat (hopelijk voor de zomer van 2021).

Zo mocht burgemeester Mien van Olmen de eerste uitnodiging in ontvangst nemen: een handgemaakte baksteen die ook alle bewoners van Moktamee als welkomstgeschenk zullen ontvangen. Iedereen die zo’n steen bezit, is straks welkom op de Moktamee “Bricknic”.

Bricknic is een gezamenlijke kook- en eetervaring die geïnspireerd is door eeuwenoude Oost-Afrikaanse tradities van samen komen en eten. Deelnemers doen rauwe ingrediënten in een uitgeholde baksteen en bouwen er vervolgens een oven mee.

Nadat de collectieve oven een uurtje is gestookt, kan iedereen vervolgens genieten van de gemaakte creaties. De baksteken zijn herbruikbaar, dus iedereen met een Bricknic-steen kan op eigen initiatief Bricknics organiseren.

Het concept is uitgevonden door enkele afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy in Eindhoven. Iedereen die op hun site (www.bricknic.org) een Moktamee-steen koopt, steunt daarmee de community met een kleine financiële bijdrage en krijgt automatisch een uitnodiging zodra de datum van de post-corona Bricknic bekend is.'

Praktisch

Wie deel wil uitmaken van de community, kan zich aanmelden via www.moktamee.be en krijgt indien gewenst bericht voor een afspraak ter plaatse.

Een standaard 'werkplek' bij Moktamee is ongeveer 20m2 in een gedeelde ruimte en kost €150 per maand, inclusief basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit, verwarming, Wi-Fi, afvalophaling en sanitair.

Wie slechts sporadisch bij Moktamee wil komen werken, kan een werkplek delen met maximaal twee personen, zodat je er al vanaf €50/ maand terecht kan. Specifieke wensen die afwijken van dit standaard aanbod zijn altijd bespreekbaar.'

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.