Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Mijmerend door de Kempen' Bart Lamers wedstrijd : de happy winnaars

Bart Lamers

Bart Lamers, bekend journalist,  heeft een nieuw fijn boek gepubliceerd : 'Mijmerend door de Kempen'.   NNieuws gaf 3 gesigneerde exemplaren weg. 

Prijsvraag : Geef de naam van de Herentalse rocklegende 'Schralen Tsjip' die al jaren in de USA woont?  Antwoord : Rudy Mees / en ook juist is Dirk Van der Jonckheyd. 

Er kwamen 153 juist antwoorden binnen.    Maurice, een onschuldige kinderhand (5), trok vanmiddag de 3 winnaars van een gesigneerd boek van Bart (BaLa) :

1) Patrick Kegelaers (Grobbendonk) 2) Rien Van Nueten (Herentals)  en 3) Free Beheydt (Herentals). 

Proficiat! Veel leesgenot.  De winnaars gaan een fijn leesavontuur door de Kempen tegemoet.

 

'Een boeiend leuk boek over de Kempen, Neteland en de Keizerstad:  een ideaal kerstcado'

Herentalsenaar Bart Lamers bundelde 153 van zijn columns, voornamelijk verschenen in De Streekkrant, in het boek 'Kleurrijke kijk op de Kempen'. Hij neemt je mee naar kermissen, voetbalvelden, parochiezalen, volkskroegen, de Lourdesgrot en het rendez-vouscafé, van Herentals tot Geel en van 'Huirtuit' tot Lier.

Ideaal om in te bladeren en te mijmeren tijdens de donkere dagen en bij de kerstboom.

“Deze bundel is mijn testament van bijna veertig jaar door de Kempen struinen, als krantenman, sportliefhebber, jogger, wielertoerist, kroegloper...”, zegt de auteur.  “Gesprekken, interviews, toevallige ontmoetingen of impressies zijn de aanleiding tot bespiegelingen, lofzangen, karakterschetsen of maatschappijkritische bedenkingen. Ik probeer er altijd veel sfeer en couleur locale in te stoppen.”

Kempense lezers zullen veel herkennen: typische situaties, cafés en hun iconen, voetbal- en wielerhelden, volksfiguren, festivals, het schoolleven... Soms dolen we terug door de beruchte Herentalse Nieuwstraat van de jaren '70 en dan staan we weer te mijmeren bij de 'het grotteke' op het Begijnhof. We belanden in baancafé Rozenhof en delen in de authentieke, volkse carnavalspret in 'Huirtuit'.

We zingen mee met de spionkop van Lierse en staan met de gepensioneerden bij de bouwput of de overlijdensberichten op de gevel van het funerarium. En we horen Armand weer 'Ben ik te min' zingen op het marktplein van Olen. We wentelen ons in nostalgie maar leggen ook de vinger op de tijdgeest. “Ik doorprik ook graag de moderne, altijd 'druk-druk-drukke' mens en zijn turbotaaltje, zijn step en zijn smartphone", zegt Bart Lamers.

“In deze bundel worden aspecten van het Kempense leven belicht die meestal tussen de plooien vallen van de lokale berichtgeving en geschiedschrijving. De kranten focussen vaak op 'hard' nieuws en de heemkringen halen hun materie uit de archieven. Met mijn columns tracht ik een meer doorleefd tijdsbeeld te bieden van de laatste decennia in onze contreien. En je ontdekt er tegelijk mijn kijk op het leven in.”

'Kleurrijke kijk op de Kempen', uitgegeven door Best in Books, telt 153 columns, gespreid over 314 pagina's. Het boek kost 25 euro. Naast deze paperback is er ook nog een luxe-editie met hardcover (30 euro), inclusief het verhaal van de Herentalse rocklegende Schralen Tsjip Rudy Mees die in de US California woont.

De boeken zijn te koop in de Herentalse boekhandel en bij de auteur zelf: bart.lamers@outlook.com

Bart Lamers

Deel dit artikel