De prestatie die 19 patiënten met multiple sclerose (MS) zaterdag op de Mont Ventoux hebben neergezet, is in één woord te vatten. Met een wilskracht waar veel profrenners nog een puntje aan kunnen zuigen, bedwongen ze de legendarische berg.

Het heeft liters zweet, een waterval aan emoties en af en toe ook een vloek gekost, maar dat het leven niet stopt bij MS hebben de 19 MS-patiënten nu wel bewezen.

"Dit is een ongelooflijk moment", zegt fiere Olenaar Bruno Van Orshaegen (54). Het is hij die eigenlijk mee aan de basis ligt van de hele onderneming. "Ik had de Ventoux op mezelf eerder al drie keer beklommen en telkens weer geeft dit een ongelooflijk gevoel. Dat wilde ik daarom graag met andere lotgenoten delen.

Zodat ook zij kunnen ervaren dat je niet bij de pakken hoeft blijven te zitten. Ikzelf ben, sinds ik ben beginnen ingaan tegen de gedachte dat je je niet te veel mag vermoeien, er veel op vooruit gegaan", zegt hij.

Move to Sport : Sporten helpt

Het initiatief kwam van Move to Sport. Die vzw ging wil een actieve levensstijl promoten bij mensen met MS en tegelijk de buitenwereld sensibiliseren. Uit onderzoek is immers gebleken, dat oefentherapie en sport MS-patiënten kan helpen. Dat leidde al tot een aantal opvallende projecten en nu dus de MS vs Mont Ventoux challenge 2017, met de steun van MS Liga Vlaanderen.

In het voorjaar begonnen de patiënten aan de voorbereiding op de beklimming. Ze kregen een individueel trainingsprogramma, begeleid door het Sportmedisch Adviescentrum Adlon van Uhasselt.

Zaterdag kregen ze elk een buddy toegewezen om hen tijdens de loodzware tocht moreel te ondersteunen. De deelnemers beleefden een onvergetelijk moment, een avontuur dat hun leven een andere wending heeft gegeven. "Kijk wat we hebben bereikt, dit is toch ongelooflijk.

Dit is het schoonste bewijs dat we meer zijn dan 'MS-patiënt'."

(pp-Move to Sport pb en foto).