U bent hier

Musica Divina maakt programma en motto bekend

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
01.06.2021 - 20.40u
Door: Lex Verellen

Tussen 16 september en 3 oktober 2021 geniet u van de 9de editie van Musica Divina met hemelse muziek in het hart van de Kempen. Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen. Tijdens deze editie staat de tijd centraal, met als motto Een kleine eeuwigheid.

Een seconde, een minuut, een uur, een dag, een week, een maand, een jaar, een decennium, een eeuw. De mens probeert de tijd vast te grijpen, maar raakt meestal verstrikt tussen de korrels in de zandloper.

Musica Divina gooit zich in 2021 volop in het universele raderwerk van Kronos. Het is een beschouwing geworden rond kleine eeuwigheden. Rond de 500 jaar die ons scheidt van de dood van Josquin Desprez en de geboorte van Philippus De Monte, twee grootheden in het pantheon van de Vlaamse Polyfonie.

Een langere tijdspanne zijn de negen eeuwen die de Norbertijnerorde ondertussen bestaat. Musica Divina is al vele jaren te gast in een paar van de schitterende Norbertijnerabdijen die het land rijk is en viert natuurlijk graag mee met de abdijgemeenschappen.

Directeur Jelle Dierickx: "Een extra inspiratiebron voor Musica Divina 2021 was het zogenaamde dagboek zonder datum van de Poolse dichter Adam Zagajewski.

Dat boek draagt in de Duitse vertaling de titel Die kleine Ewigkeit der Kunst. Het werd in 2011 in Krakau gepubliceerd met de titel Lekka przesada of Kleine overdrijving. Het is een pleidooi voor het onontbeerlijke van kunst in onze moderne wereld.

Omtrent muziek schrijft hij onder andere: "De muziek herinnert er ons aan wat liefde is. Indien iemand vergeten is wat liefde is, moet hij naar muziek luisteren."

In het boek verbindt hij continu het persoonlijke met het algemene. Zoals bijvoorbeeld verhalen uit zijn geboortestad Lemberg met beschouwingen omtrent Rainer Maria Rilke en Emil Cioran.

Dit balanceren op de grens tussen kunst en het alledaagse leven wordt ook duidelijk wanneer hij schrijft over het beschouwen van een schilderij: "Mij beviel deze kleine eeuwigheid, ik was er graag deel van geweest, van de waardigheid van ideale wezens.

Meer zelfs: ik liet me erin verzinken. Misschien kon ik zo toch tot op een bepaalde hoogte iets van de verzoeking van de Heilige Cecilia ervaren. Maar dat duurde nooit lang, neen, het kon niet al te lang duren. Al snel keerde ik terug naar mijn levende en hongerige medebroeders en we deelden het avondeten."

Mag Musica Divina 2021 vele kleine eeuwigheden in zich dragen.

Musica Divina zorgt bij elke editie voor een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek. Op het programma staan o.a. Vox Luminis in de abdij van Tongerlo, Currende in Mol, Graindelavoix in Turnhout,Cappella Mariana in de abdij van Averbode, Raquel Andueza in Heist-op-den-Berg en BL!NDMAN in Hoogstraten.

Musica Divina is een totaalbeleving. Naast topconcerten met hemelse muziek staat een lezing over de Norbertijnerorde en de boekvoorstelling van Het Kempens Psalmenboek op het programma.

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.

imageMeer nieuws

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie
EU | Internationaal | Kempen regio 26.05.2022 - 08.05u

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 20.05u

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto