De JunoCam-camera aan boord van de Juno-missie is operationeel en is begonnen met het doorzenden van gegevens. De zichtbaar-licht camera van de ruimtesonde is 6  dagen nadat deze arriveerde bij Jupiter aangezet, en heeft toen zijn eerste opname gemaakt.

De eerste opnames in hoge resolutie zullen trouwens pas over enkele weken gemaakt worden. De scene zoals deze door de JunoCam is vastgelegd vormt het bewijs dat de camera de eerste passage door de extreme stralingsgordels rondom Jupiter heeft overleefd.

De foto in kwestie is gemaakt op 10 juli 2016, op een afstand van 4,3 miljoen kilometer tot de gasreus.

Op de opname is o.a. de Grote Rode Vlek zichtbaar, evenals drie van de 4 grote manen van Jupiter, (van links naar rechts): Io, Europa en Ganymedes.

Overigens wordt de JunoCam niet beschouwd als een wetenschappelijk instrument aan boord van Juno. Op deze missie heeft de zichtbaar-licht camera weinig wetenschappelijke waarde en is deze vooral toegevoegd om het grote publiek te trakteren op mooie plaatjes.

Het is de bedoeling dat Juno 37 banen rondom Jupiter zal voltooien, waarbij de kortste afstand tot de planeet slechts 4100 kilometer zal bedragen. Tijdens die scheervluchten zullen de wetenschappelijke instrumenten van de missie proberen het inwendige van de Jupiter in kaart te brengen, om meer te weten te komen over het ontstaan van de grootste planeet van het zonnestelsel. Beelden credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS