Alle Netelanders, dat zijn de inwoners van Herentals, Herenthout, Vorselaar, Grobbendonk en Olen, kunnen online een mondmasker aanvragen bij hun gemeentebestuur.

Vanaf maandag 4 mei kan dat ook telefonisch. Neteland wil 96.000 mondmaskers bezorgen. In de regio wonen 70.000 mensen.

Het samenwerkingsverband Neteland bezorgde de voorbije weken honderden pakketten mondmaskers aan artsen, thuisverpleging, zorgverleners, begeleiders in crèches, scholen en familieleden van besmette personen.

'Dit kon omdat we snel een breed netwerk van vrijwilligers konden aanspreken voor verschillende taken, waaronder ook het maken van stoffen mondmaskers', zegt Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals (CD&V).

De vrijwilligers kregen eerst via het AZ Herentals, en nu via de lokale besturen zelfmaakpakketjes voor mondmaskers. "Op deze manier liggen er momenteel al 11.000 mondmaskers veilig klaar om bedeeld te worden in Neteland, en zijn er nog 15.000 in ontwikkeling.

Dat gebeurt in naaiateliers. We hebben ook 50.000 exemplaren besteld bij maatwerkbedrijf Kaliber (het vroegere ZKW) en 20.000 stuks bij de groepsaankoop van IOK.'

Inwoners kunnen dus voor elk gezinslid ouder dan 12 een exemplaar aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld online via www.herentals.be/mondmasker.

Inwoners van de andere Neteland-gemeenten vervangen Herentals door de naam van hun gemeente.

'We vragen de mensen wel om enkel een mondmasker aan te vragen, als ze er effectief een nodig hebben', onderstreept Mien Van Olmen. 'Heel wat mensen hebben thuis immers al een mondmasker, zelfgemaakt, gekocht of ontvangen via hun werkgever.

We willen op dit moment aan de belangrijkste noden tegemoetkomen.

De bedeling zelf gebeurt huis aan huis.

De burgemeester wijst er ook graag op dat er verschillende stoffenateliers zijn in de regio die op dit moment ook mondmaskers, weliswaar tegen betaling, aanbieden.

'Ik wil een mondmasker' :

Bellen kan enkel tijdens de openingsuren van de loketten.

Foto's : Naaiatelier in actie in KVRI Vorselaar / foto's Adrie de Kok / Nnieuws.