Nieuw uitgebracht, een verhaal over het circus van de familie Kean.

Een boek over de geschiedenis van een "(Engelsch) paardenspel" zoals men een circus hier in de 19e eeuw noemde.

'De aanleiding tot het schrijven van dit boek is ontstaan na het vinden van een overlijdensbericht van het zesjarige kind Richard Kean in Itegem (B) in het jaar 1871', zegt auteur Frans Nauwelaerts.

'De reiswagen waarin het kind overleed stond in het centrum van het dorp. Nooit is daar verder enige aandacht aan geschonken. Aan de hand van dat kleine document ben ik op zoek gegaan naar de herkomst en het verleden van die familie.

Dat heeft wel wat tijd gekost, mede omdat je weet dat de wereld van de "forains" waartoe de circusmensen behoren, zeer gesloten is. Ik ondekte echter nog nazaten die wel nieuwsgierig waren naar hun eigen herkomst waar niemand in de familie iets vanaf wist.

Bij de samenstelling van het boek heb ik niet alleen hun verleden kunnen ontdekken maar heb ik ook de familie uit verre landen weer samen weten te brengen. Zo kwam ik ook in bezit van meer dan 200 foto's, die nooit zijn gepubliceerd of vertoont zijn, om in het boek op te nemen.

Dit maakt het boek niet alleen interessant voor de familie maar ook voor de gehele circuswereld en de geschiedenis van deze tak van het immaterieel cultureel erfgoed.
Bijna 100 jaar heeft het circus van de familie Kean bestaan. Van 1850 tot 1947 ongeveer.

Niet het allergrootste bedrijf, maar wel een zeer degelijke onderneming. Gesticht door Mr Charles Benjamin Kean. Een Engels toneelspeler die naar Nederland is gekomen en een paardenspel uit de grond stampte dat gestoeld was op de rijkunst en het dresseren van paarden.

Een circus dat reisde en optrad, voornamelijk in Vlaanderen en Wallonië en in een groot deel van West-Europa, zonder freaks of exotische dieren.

Dit boek is niet geschreven uit winstbejag. Indien er winst ontstaat bij het uitbrengen van het boek zal die in zijn totaal ter beschikking worden gesteld van een goed doel in de circuswereld. Het boek omvat 242 bladzijden - ISBN: 9789081331319 - Uitgegeven in eigen beheer, 3 versies: Nederlandstalig, Franstalig en Engelstalig.'

Verkrijgbaar via de website: www.circuskean.com
of bij de auteur: Frans Nauwelaerts, Stationsstraat 72 in 2220 Heist-op-den-Berg
Prijs: 25 euro + verzendingskosten
emailadres: info@circuskean.com