U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
23.03.2021 - 18.01u
Door: Mark Jaspers

Afbraakwerken in de Nonnenstraat

Vanaf maandag 12 april tot en met woensdag 12 mei vinden er grote afbraakwerken plaats in de Nonnenstraat. Daardoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Nonnenstraat op het stuk tussen Lantaarnpad en de Bovenrij. Fietsers en voetgangers kunnen veilig passeren.

De enkelrichting in dat deel van de Nonnenstraat wordt opgeheven. Uitgezonderd plaatselijk verkeer is er mogelijk in beide richtingen tot aan de werken. De school en grote parking zijn bereikbaar via de Bovenrij.

Herstelling wegdek Augustijnenlaan

Op maandag 12 april voert stad Herentals een herstelling aan het wegdek uit in de Augustijnenlaan. Daardoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk op de Augustijnenlaan (stuk tussen de Sint-Jobsstraat en de Fraikinstraat) in de richting van de Ringlaan naar het station. Fietsers en voetgangers kunnen veilig passeren.

De omleiding voor doorgaand verkeer voorzien we via de Ringlaan naar de Nederrij. Plaatselijk verkeer kan rijden via de Sint-Jobsstraat naar de Ringlaan en de Nederrij.

Bij slechte weersomstandigheden moeten deze werken worden uitgesteld.

Herentals en VSV starten campagne rond veilig fietsen

De stad Herentals en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) starten deze week met een campagne rond veilig fietsen. Her en der in de stad duiken campagneborden op die fietsers en automobilisten oproepen om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor veiliger verkeer.

Het lokale initiatief kadert in een gezamenlijke campagne waarbij de VSV en 188 Vlaamse steden en gemeenten de handen in elkaar slaan voor meer fietsveiligheid.

De campagneborden staan op zorgvuldig gekozen locaties verspreid over Herentals. Met een vriendelijke en positieve "bedankt-knipoog" vragen ze aandacht voor specifieke situaties die gevaarlijk kunnen zijn voor fietsers. Daarbij kan het gaan over:

· automobilisten die op het fietspad staan,

· automobilisten die afslaan zonder op de fietsers te letten,

· automobilisten die te weinig zijdelingse afstand houden bij het voorbijrijden van fietsers,

· fietsers die in het donker zonder verlichting rijden,

· fietsers die de voorrangsregels niet naleven,

· fietsers die hun snelheid niet aanpassen in de buurt van fietsende kinderen of senioren.

Volgens onderzoek van de VSV verklaart 77 % van de Vlaamse fietsers dat ze recent in gevaar kwamen door onveilig gedrag van automobilisten. Omgekeerd geeft 66 % van de autobestuurders aan dat fietsers zichzelf in gevaar brachten door risicovol gedrag.

Opvallend: hoe vaker de ene groep een bepaald risicogedrag rapporteert, hoe minder vaak de tegenpartij toegeeft zich onveilig te gedragen. Zo verklaart 45 % van de in gevaar gebrachte fietsers dat dat gebeurde door een automobilist die op het fietspad stond, terwijl slechts 4 % van de automobilisten toegeeft wel eens op het fietspad te staan.

Omgekeerd zegt 44 % van de autobestuurders dat ze in het donker werden verrast door een fietser zonder fietsverlichting, terwijl slechts 9 % van de fietsers toegeeft wel eens zonder verlichting te rijden.

"Fietsers en automobilisten beseffen dus niet altijd dat ze iets doen wat gevaarlijk is voor de fietser. Met deze campagne roepen we beide groepen op om meer oog te hebben voor elkaar.

Door even in de rol van de andere weggebruiker te kruipen, wat extra aandacht te hebben en elkaar te bedanken kan iedereen mee het verschil maken" zegt Werner De Dobbeleer (VSV).

Zonnepanelen op uw dak? Doe mee met Zonneregio Kempen

Ook zonnepanelen op uw dak? De Kempense burgercoöperatie Campina Energie organiseert Zonneregio Kempen: onafhankelijk deskundig advies op maat in combinatie met een gunstige prijs voor zonnepanelen. Meer dan 1.300 Kempenaren schreven zich al in.

Surf naar www.zonneregiokempen.be en boek vrijblijvend een telefonische afspraak of online videogesprek. Geen internet? U kunt ons ook bereiken via 014 94 40 41.

Schrijf u in voor de online infoavonden

Zonneregio Kempen organiseert online infoavonden over zonnepanelen, thuisbatterijen en eenvoudige manieren om uw direct verbruik te verhogen. De infoavonden zijn gratis. Inschrijven kan via www.zonneregiokempen.be/infoavond.html. Na uw inschrijving ontvangt u een link met praktische informatie.

· 'Zonnepanelen plaatsen in 2021 – nog steeds interessant!' op 22 april, 10 juni en 5 augustus, telkens om 20 uur.

· 'Hoe je eigenverbruik verhogen?' op 20 mei en 8 juli, telkens om 20 uur.

Nieuwe bomen voor dreef begijnhofpark

De historische dreef naast het heraangelegde begijnhofpark krijgt binnenkort opnieuw een 'groene uitstraling van weleer'. Van de 250 eikenbomen die de dreef ooit rijk was, schieten vandaag maar zo'n 75 exemplaren over.

In samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed zorgt de stad dat u opnieuw kunt wandelen en fietsen door een volwaardige dreef.

De eerste stap bestaat uit het rooien van de resterende bomen. Dat staat gepland voor het najaar. Daardoor komt er ruimte vrij om vervolgens vier rijen van jonge en gezonde eikenbomen aan te planten.

Dat is niet alleen nodig om een mooi aansluitend geheel te bekomen, maar ook om de veiligheid van wandelaars en fietsers te blijven garanderen.

De stadsdiensten en studiebureau Hosbur werken momenteel aan het heraanplantingsplan en de profilering van de dreef. De indiening van de aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt midden mei verwacht.

Stad breidt 'schoolstraat' aan basisschool Wijngaard uit

Om verkeerschaos in de omgeving van de Herentalse basisscholen te beperken en de verkeersveiligheid te verhogen, werkt de stad al enkele maanden met 'schoolstraten'. Een 'schoolstraat' wordt één- of tweemaal per dag afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.

Zo krijgen schoolgaande kinderen en ouders die zich te voet of per fiets verplaatsen voorrang. Een gemachtigde opzichter zet aan de ingang van de straat een verplaatsbaar dranghek en verwijdert het weer zodra iedereen toegekomen of vertrokken is.

De voorbije maanden kwamen er echter verschillende meldingen over onveilige verkeerssituaties tijdens de ochtendspits in de buurt van basisschool de Wijngaard. Daarom voert de stad er nu ook een schoolstraat in bij het begin van de schooldag.

De rijbaan in de Wijngaard wordt ter hoogte van de schoolpoort (stuk tussen Heistraat en Rankenstraat) vanaf maandag 19 april tot en met 30 juni afgesloten voor het doorgaand verkeer op de volgende momenten tijdens de schooldagen:

· elke ochtend van 8:10 tot 8:30 uur

· elke avond (behalve woensdag) van 15:20 tot 15:40 uur

· woensdagmiddag van 12:05 tot 12:25 uur.

Koen Van Assche is 35 jaar stadsbeiaardier

Op zondag 21 maart speelde Koen Van Assche het eerste beiaardconcert van 2021 in onze stad. Koen Van Assche is al 35 jaar stadsbeiaardier van Herentals. Op zijn achttien jaar startte hij in deze functie. Cultuurcentrum 't Schaliken zette hem voor dit jubileum in de bloemetjes.

Het concert van zondag 21 maart kaderde in de Week van de Zorg. Voor het eerst werd een beiaardconcert ook gelivestreamd. Iedereen kon Koen live aan het werk zien in de toren van de Lakenhal.

Dit jaar bespeelt Koen Van Assche vanaf 8 april wekelijks de beiaard van de Lakenhal. Elke zaterdag van 15 tot 16 uur kunt u in de binnenstad genieten van een beiaardconcert. In juli komen daar dan nog vier donderdagen bij met enkele speciale beiaardconcerten.

imageMeer nieuws

Geluidsmetingen voor milieueffectenrapport nieuwe wegverbinding N18-N118

Kempen regio | Mol | Neteland 15.06.2021 - 19.01u

Populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) is overleden

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 15.06.2021 - 18.26u

Duurzame superheld Kris Wuyts uit Vorselaar fietst Europa rond met zonnepanelen op wielen

Duurzame superheld Kris Wuyts uit Vorselaar fietst Europa rond met zonnepanelen op wielen
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vorselaar 15.06.2021 - 17.43u

Burgeractivist in PFOS-dossier Thomas Goorden: "3M chanteerde Vlaamse regering met vertrek in 2017"

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.06.2021 - 13.32u

Staatssecretaris De Bleeker over vooruitzichten Nationale Bank

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 15.06.2021 - 08.09u

"De Zomer is van Mechelen": Maanrock, Parkpop en nog meer evenementen vullen de zomervakantie in Mechelen

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 15.06.2021 - 08.00u

Sciensano en de Belgische universiteiten engageren zich om hun partnerschap te versterken

Sciensano en de Belgische universiteiten engageren zich om hun partnerschap te versterken
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 23.06u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto