De nieuwe sorteerregel voor PMD wordt in Nijlen van toepassing op 1 maart 2021. Tot die tijd wijzigt er niets in Nijlen. De P van PMD staat nu nog steeds voor plastic flessen en flacons.

Alle andere soorten plasticverpakkingen moet je tot en met 1 maart blijven sorteren in de groene zak of bij het restafval. Voor de verdere uitsortering van de PMD is het belangrijk dat de andere plasticverpakkingen nog niet bij PMD terecht komen. De huidige sorteerinstallatie voor PMD is hierop niet voorzien.

Dit in tegenstelling tot de buurgemeenten van het werkingsgebied IVAREM ( Lier, Berlaar, Mechelen...) waar de nieuwe sorteerregel van toepassing werd op 1/1/2021.

Nu worden er 8 verschillende materialen uit de PMD gehaald. Vanaf 1 maart zullen er in de nieuwe sorteerinstallatie 14 verschillende materialen uitgesorteerd worden. Het materiaal van de intercommunale IVAREM wordt in een andere installatie gesorteerd dan voor de intercommunale IOK Afvalbeheer, daarom dat er ook een andere, vroegere startdatum is voor deze gemeenten.

In Nijlen is de eerste huis aan huis ophaling voor PMD-zakken met de nieuwe sorteerregel op 8 maart. Vanaf die datum worden de PMD-zakken met alle plasticverpakkingen meegenomen. Vanaf 1 maart is de nieuwe sorteerregel al van toepassing voor zakken die op het recyclagepark worden aangeleverd.