Met een officieel gedeelte en een recreatief loopevenement opende zondag de nagelnieuwe gewestweg tussen Kasterlee en Geel met de bijhorende tunnel onder de Hoge Mouw. Zo'n 5.500 joggers en wandelaars hadden het volledige alleenrecht op de 7 kilometer lange kruispuntloze weg. Het verkeer mag er pas vanaf maandagmiddag passeren.

Voor de ruime regio, maar vooral voor Kasterlee-centrum, is de opening een historisch moment. Meer dan 30 jaar geleden gingen al stemmen op om een expressweg aan te leggen die het doorgaande verkeer uit het dorpscentrum zou halen. Het duurde tot de jaren negentig voor er echt concrete plannen op tafel kwamen, en dan was het nog wachten tot eind 2011 vooraleer de eerste spade in de grond ging.

Voortaan zal het verkeer tussen Kasterlee en Geel heel wat vlotter en veiliger verlopen. Aan de tweede deelwerf, ter hoogte van op- en afrittencomplex Geel-West, wordt nog tot de zomer verdergewerkt. 

Noord-Zuid werd een project van 200 miljoen euro.  De nieuwe weg en de bijhorende tunnel werden officieel ingehuldigd door Vlaams  minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en de burgemeesters van Kasterlee en Geel.  Foto's Jo Stoop / Nnieuws.