Wie zijn wekelijks fietstocht door de landelijke regio tussen Herentals en Lier eens een originele invulling wil geven, kan terecht op 3 gloednieuwe fietsroutes van Kempens Karakter langs écht bruine volkscafés.  Vanmiddag stelde Kempens Karakter de knappe brochures voor in het Herentalse Molenhuis.

Elk dorp heeft nog wel een verborgen pareltje van een retro volkscafé, waar de autochtone een kaartje legt of een biljartballetje stoot en waar de pils tegen vooroorlogse prijzen uit de tapkraan stroomt. Maar voor mensen van buiten het dorp zijn die exemplaren van pure kroegcultuur nog grote onbekenden.

Daar brengt Erfgoedcel Kempens Karakter nu drastisch verandering door in één klap 3 routes langs volkscafés in haar hele werkingsgebied van 12 gemeenten op de grens tussen de Kempense en Mechelse regio te lanceren.

De drie brochures behandelen de regio's Berlaar/Herenthout/Heist-op-den-Berg/Hulshout/Nijlen (59km), Lier/Putte/Berlaar/Nijlen (60km), Herentals/Olen (47km) en Herentals/Grobbendonk/Vorselaar/Lille (50km) (deze laatste vind je in één brochure).

Elk café heeft iets unieks, iets puur

Schepen Ingrid Ryken (Herentals) en tevens bestuurslid Kempens Karakter : 'De 3 brochures samen bevatten maar liefst 29 niet te missen bruine adresjes. In elke brochure zit niet alleen een kaartje, maar ook een fiche met de fietsknooppunten en een stempelkaart. Elk deelnemend café geeft €0,50 korting op een consumptie bij het afstempelen van de kaart. De brochures zijn te koop tegen €2 bij de toeristische diensten

Elk café heeft iets unieks, iets puur. Sommige worden al decennialang uitgebaat door dezelfde familie of persoon. Het Molenhuis op de Poederleeseweg bestaat  sinds 1912. Simonneke staat al 57 jaar achter de toog. Hortense, haar tegenhanger uit Houtvenne, baat al 59 jaar café Duivenlokaal uit.

Café In den Eik in Gierle zou al van in het begin van de 19e eeuw een afspanning zijn. En ook de Olense cafés 't Dorp en De Pot van Keizer Karel zijn meer dan een eeuw oud, net zoals vele andere op de route. En het Prinsenhof in Herenthout wordt zelfs al in 1790 vermeld als afspanning.

Wat ook vaak terugkomt, is dat volkscafés de thuis zijn van verenigingen: duivenmelkers, wielerclubs, biljartclubs, supportersclubs. Dit draagt natuurlijk bij aan het volkse karakter.

Er zijn pareltjes bij: cafés waar je zo in het verleden stapt. Ik denk dan aan café De Heide in Lichtaart (de enige die buiten ons werkingsgebied ligt) of café Badhuis in Kessel (dat als monument geklasseerd is), het Stationneke in Olen of het Molenhuis zelf.

De routes volgen de knooppunten langs stille, autoluwe wegen. Ze leiden de fietser langs de mooiste Kempens plekjes (bv. dwars over de Kempens Heuvelrug, langs waterlopen en kanalen en door gezellige dorps- en stadscentra),' besluit Ryken fier.

Succesvolle winterwandelingen : prijsuitreiking

De wandelingen waren opnieuw een succes: Heist (750), Lier (360), Herenthout (190), Olen (111) , Grobbendonk (179), Putte (600), Hulshout (480), Berlaar en Nijlen (480), Vorselaar (150), Lille (122) en Herentals (175). In totaal waren er bijna 3.600 deelnemers.

Aan de reeks van wandelingen was een wedstrijd gekoppeld. De winnaars kregen vanmiddag in Het Molenhuis een mand met streekproducten uit elke gemeente, zoals Berlaarse chocolaatjes, Briljantjes (koekjes) uit Grobbendonk, Heistse wijn, speculaas Heyns met afbeelding van Herentalse Lakenhal, Belgische saffraan uit Morkhoven, Baskwadder (bier) uit Herentals, Herenthoutse Peerkes (koekjes), Den Hopperd (bier) uit Hulshout, Lierse Vlaaikens, Tripel Dynter uit Lille, Nijlense Schijfkes (praline), Olense Odlo (bier), Putse Ridder (koekjes) en 2290 bier uit Vorselaar.

Er waren meer dan 100 ingezonden stempelkaarten voor de wedstrijd. Dat zijn allemaal deelnemers die minstens 5 wandelingen meededen.

Op de foto de winnaars: Jozef Van Doren (Booischot), Suzy Cools (Heist-op-den-Berg), Vera Heylen (Emblem), Paula Vandenbroeck (Tremelo), Frans Tops (Pulle), Suzy Verlinden (-), Jan De Rouck (Berlaar), Lieve Kets (Lier), Walter Geldof (Itegem), Robert Van den Eynde (Schriek), Jozef Op de Beeck (Putte), Guy Meulepas (Putte), en Ingrid Ryken.

Foto's Guy Verellen / NNieuws.