Wetenschappers hebben een opmerkelijke planeet ontdekt: de NGTS-1b is, in vergelijking met zijn moederster, "monsterlijk groot". De ontdekking is een primeur en zorgt voor andere inzichten dan wat tot nu toe gangbaar was.

Rond een verafgelegen dwergster is een grote planeet ontdekt die in principe, volgens de huidige theorieën, niet had kunnen bestaan.

De nieuwe planeet heeft de naam NGTS-1b meegekregen en werpt een heel nieuw licht op de huidige theorieën over de vorming van planeten in ons heelal.

Wat is er zo speciaal aan de ontdekking? De ster, een zogenoemde rode dwerg, is qua massa en straal de helft kleiner dan onze zon.

Toch is de nieuw ontdekte planeet gigantisch groot, met ongeveer het volume van Jupiter.

Tot nu toe werd gedacht dat rond een ster van die grootte enkel kleine, rotsachtige planeten konden ontstaan. Maar NGTS-1b is niet rotsachtig, en is gigantisch groot voor een moederster met zo'n volume.

De ontdekking was een volslagen verrassing voor ons

Met andere woorden: volgens de geldende theorieën had de planeet eigenlijk nooit kunnen bestaan.

"De ontdekking was een volslagen verrassing voor ons - we dachten dat er geen zulke grote planeten bestonden rond zo'n kleine sterren - maar, belangrijker, het komt er nu op aan om uit te maken hoe vaak dit soort planeten voorkomt in ons heelal", zegt Daniel Byliss, de hoofdauteur van de studie. (VRTNWS) foto ESO