U bent hier

Ophef in Nederland na onderzoek naar salafistische moskeescholen: "Kinderen leren dat ongelovigen doodstraf verdienen"

Internationaal | Nationaal
10.09.2019 - 23.26u
Door: Herman Gezelle

In Nederland is er ophef ontstaan over enkele salafistische moskeescholen, waar kinderen onder meer zouden leren dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur  en NRC.

Voor het onderzoek bestudeerden de twee media ("Nieuwsuur", een programma van de Nederlandse openbare omroep NOS, en de Nederlandse krant NRC) het lesmateriaal van tientallen moskeescholen die salafistische zijn of er toch door beïnvloed worden.

En wat blijkt?

In een aantal salafistische moskeescholen leren leerlingen dat mensen met een ander geloof of een verschillende levensovertuiging de doodstraf verdienen en dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving.

Zo krijgen ze volgens NOS bijvoorbeeld invuloefeningen of multiple choice vragen waarbij ze moeten kiezen welke straf de juiste is voor onder andere mensen die overspel plegen, homoseksuelen, afvalligen of tovenaars. De keuzes zijn dan zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard.

In Nederland zouden er minstens 50 moskeescholen zijn die ofwel salafistisch zijn, ofwel er sterk door zijn beïnvloed. Meer dan duizend kinderen volgen er 's avonds of in het weekend les.

De scholen worden gefinancierd vanuit Saudi Arabië. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto